Miklós
-7 °C
4 °C

Az amerikai hadsereg tart a beszélő kólától

2004.07.05. 15:09
Mobiltelefonnal és műholdas helyzetmeghatározóval felszerelt speciális kólásdobozokat dobott piacra reklámtermékként a Coca-Cola. Az amerikai hadsereg több vezetője azonban nem fogadta kitörő örömmel az állításuk szerint lehallgatókészülékként is alkalmazható újfajta üdítős dobozt. Úgy vélik a reklámtermék veszélyezteti bázisuk biztonságát.
A Coca-Cola szóvivője, Mart Martin a Wirednek elmondta, túlzónak ítéli az "Unexpected Summer (meghökkentő nyár)" elnevezésű kampányban terjesztett kólásdoboz körüli felhajtást.

Nyerőjáték kémeknek

A doboz és a benne elrejtett mobiltelefon egy nyereményjáték része. Aki hozzájut egy ilyen üdítőhöz, az oldalán található piros gombot megnyomva aktiválhatja a telefont, amely a cég nyereményközpontjába tárcsáz. Ott derül ki, hogy a szerencsés készpénzt, otthoni szórakoztató elektronikai berendezést vagy egy terepjárót nyert. Mart Martin szerint kizárt, hogy bárki is lehallgatóberendezésként használja a kólásdobozt.

Az Egyesült Államokban található Fort Knox-i bázison állomásozó katonákat arra kötelezték, hogy vizsgálják meg kólásdobozaikat, mielőtt üdítőjükkel együtt érkeznek az eligazításra. "Nem arról van szó, hogy az üzletekben vizsgálgatnánk a kólákat, csupán arról, hogy megkértük embereinket, nyissák fel az üdítőket, töltsék ki a kólát, és ne hozzák be a GPS-szel felszerelt dobozokat" - nyilatkozta Jerry Meredith, a Fort Knox szóvivője.

Az Ohióban található daytoni légierőbázison szintén tilos a követőrendszerrel felszerelt kóla. Sue Murphy szóvivő a Wirednek elmondta, bizonyos épületekbe és a konferencia termekben mindenféle személyes elektronikai berendezés használata, így a GPS-es kóla is tiltott.

Tudósok és a beszélő kóla

A különböző fejlesztő cégek kutatóinak véleménye megoszlik a Coca-Cola új reklámdobozáról. "Mindig lesznek dolgok, amelyek álmatlan éjszakákat okoznak egyeseknek, de úgy vélem a beszélő kóla miatt felesleges aggódni" - nyilatkozta Paul Saffo, a kaliforniai Jövő Intézet vezető kutatója. Ezzel szemben a szintén kaliforniai székhelyű Rand vállalat elemzője, Bruce Don szerint jogos a katonai szervek félelme: "Nem aggódnék abban az esetben, ha a fridzsideremben álldogálna ez a bizonyos kóla, de ha egy fontos tárgyalásom lenne, vagy olyan helyszínen lennék, amit nem szeretnék nyilvánosságra hozni, nem örülnék annyira".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.