Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Újabb atomerőművek épülnek Kelet-Európában?

2003.04.30. 09:57
Nagy vihart kavart Franciaországban a Le Monde írása, amely szerint bár a csatlakozási tárgyalásokon a kelet-európai tagjelöltek megfogadták, hogy leállítják az elavult és igencsak veszélyesnek tartott, szovjet technológiával működő atomerőműveket, ennek ellenére jelenleg azok korszerűsítését, sőt újabb reaktorok építését fontolgatják.
A francia lap Litvánia esetét említi -, amely újabb atomerőművet építene az Ignalián kívül, amelynek bezárását az EU ismételten kérte, - ám több más ország is joggal vethet számot az unió tagországainak neheztelésével. Az EU tagok kormányai határozottan kérték a volt szovjet tömb országait, hogy állítsák le mindazoknak az atomerőműveknek a működését, amelyek nem felelnek meg az uniós biztonsági követelményeknek.

Temelíntől Csernovodáig

A kozlodui atomerőmű 1-es és 2-es számú reaktorainak leállítására, és 2006-ig további két atomerőmű bezárására tett ígéretét követően Bulgária most egy újabb erőmű építését tervezi.

A tavaly működésbe helyezett temelíni cseh atomerőmű esete is borzolja még a kedélyeket - az osztrákok régebben egyenesen azt követelték, hogy Csehország uniós tagfelvételi folyamatát függesszék fel mindaddig, amíg a csehek el nem rendelik az atomerőmű leállítását.

"Mi több, a tizenhét évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófa áldozatai - Ukrajna és Fehéroroszország - is új reaktorok építését fontolgatják", tájékoztat a Le Monde, hozzátéve, hogy Románia nem tett le a korszerű kanadai technológiára tervezett csernavodai erőmű felépítésének szándékáról.

Megy a kölcsön

Az EU a Le Monde szerint megalapozottan kérte kérte, hogy a tagjelölt országok zárják be atomerőműveiket. A letűnt szovjet kor elavult felszereléseit és technológiáját használó reaktorok hatalmas kockázati tényezőt jelentenek, ugyanakkor korszerűsítésük felesleges lenne, és ésszerűtlen pénzmennyiséget emésztene fel. A csatlakozási tárgyalások során Bulgária, Litvánia és Szlovákia egyetértett az erőművek leállításával, s az EU cserébe kártalanítást ígért.

Mindezek ellenére Bulgáriának jóváhagytak egy 240 millió eurós első Euratom-kölcsönt a kozlodui, aránylag újabb, 5-ös és 6-os reaktor korszerűsítésére, s a második pénzcsomag is biztosnak látszik. Romániának szintén jó esélyei vannak arra, hogy Euratom-támogatást kapjon a csernavodai atomerőmű felépítéséhez.

Az atomerőmű csak eszköz?

A Le Monde elemzője arra a következtetésre jut, hogy a kelet-európai tagjelöltek atomerőmű-építési láza csupán álarc - ezek az országok tulajdonképpen ily módon próbálnak további uniós pénzalapokhoz, illetve Euratom-támogatásokhoz jutni. Amúgy az Euratom hitelei - Németország nem kis bosszúságára - az idén kétmilliárd euróval növekednek.

A francia lap szerint Ukrajna is ugyanezt a taktikát követi, ugyanis az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) folytat tárgyalásokat nukleáris iparának korszerűsítéséről.

Az EU segítsége nélkül ezeknek az országoknak az ambíciói eleve kudarcra lennének ítélve, írja a Le Monde. Ennek gazdasági okai vannak, hiszen az érintett országok aligha képesek előteremteni az újabb atomerőművek felépítéséhez, vagy akár csak a régebbiek felújításához szükséges pénzt. Egy atomerőmű építési költsége ma körülbelül egymilliárd euró.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.