Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Száz év múlva eltűnhet az északi jégsapka

2003.08.14. 11:47
Egy nemzetközi tanulmány szerint a következő évszázadra elolvadhat az Északi-sarkkör jégsapkája, ha a széndioxid-kibocsátás a jelenlegi mértékben fogja felmelegíteni a Föld légkörét.
Az Északi-sarkkörön 1978 óta évtizedenként 3-4 százalékkal csökkent a jéggel borított területek mérete. A műholdas képek azt mutatják, hogy húsz év alatt egymillió négyzetkilométerrel lett kisebb a jégtakaró, amely nyáron már csupán hatmillió négyzetkilométeres. Ola Johannessen, az EU által finanszírozott tanulmány egyik szerzője azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy a következő századfordulón nyáron valószínűleg már egyáltalán nem lesz jéggel borított terület az Északi-sarkkörnél.

"Ha felgyorsul a széndioxid-kibocsátás, akkor mindez hamarabb is bekövetkezhet, de a kibocsátás visszaszorításával még lelassítható a folyamat" - mondta Johannessen, a norvégiai Nansen kutatóintézet munkatársa.

Nem nő a vízszint

A kutató szerint az északi jégtakaró teljes elolvadása hatalmas hidegvíztömeg felszabadulását eredményezné, amely erősen csökkentené a meleg óceáni áramlatok, például a Golf-áramlat hatását. Európa mérsékelt klímája javarészt a Golf-áramlatnak köszönhető, és ennek a hatásnak a megváltozása rendkívüli módon befolyásolná a kontinens éghajlatát és ökoszisztémáját.

Johannessen ugyanakkor azt is elmondta, hogy a jég elolvadása nem fogja megemelni az óceánok szintjét, ugyanis az a jég most is a vízben van, és az elolvadásakor nem kerül több tömeg a vízbe. A kutató szerint csak a folyók által szállított üledék és a gleccserek olvadása okozhat vízszintnövekedést.

Elnyeli a széndioxidot

Az Északi-sarkkör jegének eltűnése könnyebbé tenné az olaj- és földgázlelőhelyek felkutatását, illetve a tengeri szállítással foglalkozó cégeknek is az előnyére válna, ugyanis Oroszország északi partja mentén hajózva tíz nappal gyorsabban lehet az árut Európából Japánba szállítani, mint a Szuezi-csatornán keresztül. A megnőtt szabad tengerfelület ráadásul segítené a légköri széndioxid elnyelését.

"Az óceán hatalmas szerepet játszik a széndioxid elnyelésében. A manapság kibocsátott hét gigatonna széndioxidból az óceánok 2,5 gigatonnát nyelnek el. Minél nagyobb az óceán, annál több széndioxidot tud elnyelni" - mondta Johannessen.

Az Arctic Ice Cover Simulation Experiment (sarkköri jégtakaró-szimulációs kísérlet) című tanulmányt az interneten is közzéteszik készítői.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.