Mária
-6 °C
2 °C

Kárelhárítás Pakson

2003.08.27. 15:22
Kapcsolódó cikkek (1)
A paksi atomerőműben áprilisban történt üzemzavar kárelhárítására orosz céget jelölt ki a vezetés. Időközben elkészült a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálati jelentése, megváltozott az atomtörvény, az Energia Klub pedig a legfőbb ügyészt bombázza feljelentésekkel. A Magyar Narancs cikke.

Apaksi atomerőmű vezetése az orosz TVEL céget kérte fel az atomerőmű kettes blokkjában történt üzemzavar következményeinek a felszámolására. A 4,55 millió dolláros ajánlatot tevő társaság mind a műszaki paramétereket tekintve, mind árban megelőzte a másik pályázót, az üzemzavart okozó tisztítótartályt szállító német-francia Framatome ANP-t. "Azzal, hogy a Framatome nem nyert, talán tisztul a kép. Mindazonáltal az atomerőmű egyszer nem tudott magyarázatot adni, hogy egyáltalán miért indulhatott a tenderen az üzemzavart bizonyítottan okozó cég" - mondta az Energia Klub egyik munkatársa. Perger András a TVEL tendernyeréséről is szkeptikusan fogalmazott: "Nem lehet tudni, mi van pontosan az ajánlatban, s mire vonatkozik a 4,5 milliós ár."

Kováts Balázs, a Paksi Atomerőmű Rt. kommunikációs igazgatója tájékoztatása szerint a "TVEL ajánlata

a teljes körű kármentesítésre

vonatkozik, amihez ők szállítják az összes szükséges eszközt, és az effektív helyszíni munkavégzést orosz szakemberek fogják elvégezni". A paksiak az engedélyezési eljárást, illetve a munka biztonsági felügyeletét és koordinálását végzik, és ők biztosítják a víz alatti vizuális technikát és annak kezelését.

Maga a kármentesítési folyamat viszonylag könnyen leírhatónak tűnik, s az atomerőmű honlapján csinos animáció is található róla. A tíz- méteres vízoszlop alján fekvő tisztítótartályban lévő sérült fűtőelemek elhelyezkedését, sérülésük mértékét július folyamán több kamerás vizsgálat is belőtte. A fűtőelemeket kézi irányítású manipulátorokkal feldarabolják, és az erre a célra készített tokokba zárják. Eltávolításuk után a tisztítótartály aljára került urántörmeléket kiszivattyúzzák, majd betokozzák; a tokok mennek a kiégett fűtőelemek tárolására szolgáló pihentetőmedencébe, az oroszok meg haza. A műveletek végén leengedik a vizet, s az üres tisztítótartályt többszörös vegyi sugármentesítési eljárás után várhatóan feldarabolják, és a mérések alapján kis vagy közepes aktivitású hulladékká minősítik - immár a hazai szakemberek.

Aszódi Attila miniszteri biztos több biztonsági kockázatra is felhívta a MaNcs figyelmét. A fűtőelemek darabolásánál a legnagyobb biztonsági kockázat az, hogy egyre nagyobb felületen érintkezhet az üzemanyag és a víz, így több radioaktív anyag léphet ki: ezért meg kell oldani az ott dolgozó személyek sugárvédelmét, illetve a vízkezelő rendszereket alkalmassá kell tenni a lokális vízelvételre, hogy semmi se kerüljön ki a levegőbe. Ha a neutronokat elnyelő bórsav-koncentráció elég magas, akkor nem jöhet létre szubkritikus állapot, azaz láncreakció. A lényeg: tartani kell a 16 g/kg bórkoncentrációt (jelenleg 20 g/kg), aminek nem nagy átlagban, hanem nagyon kis területre is érvényesnek kell lennie.

Az urántörmelék kiszivattyúzásánál arra kell figyelni, hogy a rendszer egyetlen pontján se jöhessen létre kritikus uránkoncentráció, azaz úgy kell méretezni a csőrendszert, a szivattyúkat, a szűrőket, hogy esetleges ülepedés esetén se történhessen ez meg. Az üres tartály megtisztítása nem okoz komoly biztonsági kihívást, a tokok tárolása és folyamatos hűtése azonban nagy figyelmet igényel.

Különféle variációk

vannak a 2. blokk újraindítására. Az alapeset az, hogy csak a teljes kárelhárítást követően indítják újra a reaktort. Az engedélyezési eljárás azonban több hónap, a felkészülési idő fél év, maga a kivitelezés újabb két hónap - a bevételkiesés pedig napi 50 millió forint. Az atomerőmű vezetése ezért több lehetőségben gondolkodik: például abban, hogy az engedélyezési eljárás és a felkészülés időszakára beindítják a 2. blokkot új fűtőelemekkel, majd a mentési munkálatok idejére újra leállítják. Ez a megoldás mindenképpen bonyolítaná az üzemeltetési feladatokat és a biztonsági előírások betartását. A NAÜ kemény hangú, mind a Framatome-ot, mind a Paksi Atomerőmű Rt.-t, mind az engedélyeket kiadó Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) elmarasztaló jelentése, valamint számos civil szervezet (Energia Klub, Greenpeace) is kifogásolta, hogy a termelési szempontokat a biztonságiak elé helyezik.

Az engedélyezési eljárás és a biztonsági szabályok érvényesítése ugyanakkor szigorodni látszik. A besorolási irányelvek a munkálatok megkezdéséig nem változnak, a szerkezetek többsége 2-es, illetve 3-as biztonsági fokozatba kerül. A minden nukleáris létesítmény biztonságát felügyelő Országos Atomenergia Hivatal közben dolgozik a besorolási irányelvek szigorításán. Lux Iván, az OAH Nukleáris Biztonság Igazgatóság megbízott vezetője arról tájékoztatott, hogy az amúgy ötévente esedékes felülvizsgálatban érvényesítik a NAÜ ajánlásait. A biztonsági besorolási irányelvek jogszabálynak számítanak, ezért megváltoztatásuk időigényes, de az OAH a "tanulságokat figyelembe véve" fogja az engedélyezést végezni. Hatályba lépett törvényi változás viszont már az, hogy az atombiztonságért ezentúl nem a gazdasági, hanem a belügyminiszter a felelős.

A felelősség kérdését

feszegeti továbbra is az Energia Klub. A civil szervezet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, közérdekű üzem működésének megzavarása és "visszaélés nukleáris létesítmény üzemeltetésével" bűncselekményi tényállásának gyanújával fordult a legfőbb ügyészhez. "Nem tudjuk megítélni, milyen eredménye lesz ennek - mondta Perger András - A lényeg, amit mi kinyomoztunk, azt a NAÜ jelentése is megerősítette." A paksi atomerőmű honlapja szintén hivatkozik a dokumentumra: az elmarasztalást elismeri, de hangsúlyosabb a pozitív megállapítások ismertetése.

A Paks környéki hírek és csatározások a lakosságot is megérintették. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka továbbra is hisz abban, hogy Pakson szigorúak a biztonsági előírások, de megrendült a bizalmuk abban, hogy ezeket megfelelően be is tartják, tartották. Az erőmű élettartamának 2017 utáni meghosszabbításának egyre kisebb a támogatottsága, viszont annak az elfogadottsága, hogy jelenleg szükség van atomerőműre, nem változott.

Fonyó Attila

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.