Judit
-2 °C
8 °C

Tovább csökkent a sugárzás Pakson

2003.04.20. 13:21
Kapcsolódó cikkek (1)
Tovább csökkent vasárnapra a radioaktív sugárzás a Paksi Atomeromu 2-es blokkja körül - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője az MTI-vel.
Kováts elmondta: a mérőműszerek jelzései alapján a blokk kéményén kiáramló gáz aktivitása visszaállt az üzemi mértékre. Értékelése szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy sikerült helyreállítani és többszörösen biztosítani a súlyos üzemzavar forrását jelentő tisztítótartály hűtését, továbbá befejeződött a radioaktív gáz eltávolítására szolgáló szűrőrendszer, valamint az ellenőrző és mérőműszerek telepítése.

Jönnek az orosz mérnökök

Kováts Balázs közlése szerint folyamatos munkát végeznek azok a szakértői bizottságok, amelyek feladata, hogy kidolgozzák a tisztítótartályban lévő fűtőanyag-kazetták szállításának és biztonságos elhelyezésének legoptimálisabb módját.

Hozzátette: a jövő héten érkeznek Paksra az atomerőmű fűtőanyagát szállító orosz TVEL vállalat mérnökei, akiknek nagy tapasztalatuk van a fűtőkazetták kezelésében, az azokkal kapcsolatos problémák megoldásában. A szakértőket a Paksi Atomeromu Rt. vezetése kérte fel, működjenek közre a 3-as fokozatú üzemzavar elhárításában.

Vizsgálják a mulasztást

A vezető elmondása szerint a súlyos üzemzavarral kapcsolatban még nem állapítottak meg emberi mulasztást, ugyanakkor egy grémium dolgozik a kérdés tisztázásán. A tisztítótartály egy német-francia cégtől származik, az üzemeltetését pedig németek végezték.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!