Piroska
-10 °C
1 °C

Vártnál súlyosabb üzemzavar Pakson

2003.04.17. 12:01
A múlt csütörtöki üzemzavart akkor kettes fokozatúnak minősítették, a vizsgálat során azonban kiderült, hogy egy fokkal súlyosabb a helyzet. Az erőműből radioaktív gáz jutott ki a szabadba, ám nem okozott mérhető változást a környezet sugárzásában. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a lakosságot nem fenyegeti sugárveszély.
A korábbi 2-es helyett 3-as fokozatú üzemzavar történt április 10-én Pakson - tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát csütörtökön a Paksi Atomerőmű Rt. A cég közleménye szerint befejezték az ideiglenesen telepített fűtőanyag tisztítórendszer szétszerelését, fedelének leemelését a gázszivárgás körülményeinek kivizsgálása keretében.

Jelentős sérülések

Víz alatti tévékamarákkal megvizsgálták a 30 fűtőanyagköteget tartalmazó tisztítótartály belsejét és megállapították, hogy a kötegek többsége jelentősen megsérült. Az új tények ismeretében minősítették súlyosabbnak az üzemzavart. Az új minősítést a nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága jóváhagyta. A vizsgálat szerint a gázszivárgás nagy valószínűséggel hűtési hiányosságokra vezethető vissza. A vizsgálatba külső szakértőket is bevonnak.

Elenyésző szivárgás

A gázszivárgás mértéke az elmúlt napokban jelentősen csökkent, és a tisztítótartály kinyitása után sem emelkedett meg. A radioktív gáz az erőmű kéményén keresztül kikerült a környezetbe, a gázkibocsátás a kéményen keresztül folyamatos, de mennyisége olyan elenyésző, hogy változást az erőmű területén és annak körzetében a nagypontosságú mérések sem mutatnak ki. A környezeti sugárzási állapot változatlan, a természetes háttérsugárzáshoz képest továbbra sincs eltérés. Az erőmű másik három blokkja zavartalanul üzemel.

A környezeti kibocsátások az elmúlt órákban sem növekedtek, a környezeti radioaktivitás mérésére összehangolt program indult - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t az Országos Atomenergia Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a paksi üzemzavarral kapcsolatban. A lakosságot nem fenyegeti sugárveszély, óvintézkedések bevezetését, illetve azokra való felkészülés jelenleg semmi sem indokolja.

A paksi atomerőműben a 2-es blokk reaktorában radioaktív gáz megjelenését észlelték a műszerek április 10-én késő este. Az erőmű szakemberei akkor arról tájékoztattak, hogy valószínűleg a karbantartás miatt leállított blokkból kivett kazetták valamelyikéből szivárgott a gáz. Korábban már megkezdték a kazetták tisztítását.

Deformálódott kazetták

A vizsgálathoz április 16-án este leemelték a tisztítótartály fedelét, és videokamerát juttattak a tartályba. A felvételek alapján kiderült, hogy a kazetták állapota az előzetesen becsültnél rosszabb, túlnyomó többségük elvesztette geometriai épségét, erősen deformálódott, illetve burkolata felnyílott - tartalmazza a közlemény.

A tájékoztatás szerint a fokozottan károsodott fűtőelemek biztonságos kezelése számos új problémát vet fel. Az erőműben néhány új mérési és tartalékhűtési rendszert állítanak üzembe.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.