Ágnes
-11 °C
-4 °C

Osztrák környezetvédők vizsgálják Paksot

2003.04.18. 10:31
Az osztrák szakértők a Paksi Atomerőműben végzett mérések során nem találtak veszélyes sugárzást. Az erőmű és a környezete nem forgott veszélyben, a Magyar Hírlap információi szerint azonban egy darukezelő az éves maximális sugárdózis felének megfelelő sugárdózist kapott, feltehetően azért, mert nem a kellő védőruhát viselte.
Átlagos sugárzás mértek

Az ausztriai Global 2000 környezetvédő szervezet a Paksra vitt műszereivel csütörtökön 90-130 nanosievert értéket mért, amely megfelel az átlagos természetes sugárzásnak. Thorben Becker, a szervezet szakértője a Magyar Távirati Irodának elmondta: a Global 2000 nem rendelkezik az összehasonlításhoz szükséges adatokkal, és nem tartja kizártnak, hogy a mért "természetes sugárzás" a környéken máskor csekélyebb, ezért talajmintákat vesznek, amelyeket Bécsben fognak alaposabba megvizsgálni.

Tíz százalékos emelkedés

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese elmondta, hogy az előző napokhoz képest nincs eltérés a háttérsugárzásban. Egy héttel ezelőtt a természetes háttérsugárzásban tíz százalékos emelkedést mértek, de csupán rövid időre, mintegy két órára. Ezt a változást több mérőállomás is kimutatta, de az elmúlt egy hétben már semmiféle eltérést nem volt.

Ekkora ingadozás természetes

Aszódi Attila szerint a háttérsugárzásban mért változás a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavarral függ össze. A 10 százalékos háttérsugárzás emelkedés nagyon kismértékűnek számít, ekkora ingadozás a természetes háttérben is van időnként természeti okokra visszavezethetően. (Jelentősebb esőzés, havazás esetén is elő szokott fordulni 10-30 százalékos változás a háttérsugárzásban.)

A normális háttérsugárzás attól függően, hogy az ország mely részén mérik, óránként 80-100-120-150 nanosievert/óra, az átlagérték 100 nanosievert óránként. Az átlagértékhez képest volt 10 nanosievert/óra emelkedés. Aszódi elmondása szerint sugáregészségügyi következménye, jelentősége nincsen ennek az emelkedésnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!