Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Tisztítás helyett újakra cserélik a kazettákat Pakson

2003.06.17. 15:24
A paksi atomerőmű 1-es blokkjában hamarosan megkezdődő karbantartás alkalmával az erősen szennyezett kazettákat tisztítás helyett újakra cserélik. A 2-es blokkban áprilisban bekövetkezett üzemzavar a kazetták tisztításának következménye volt.
Az erősen szennyezett kazettákat tisztítás helyett új fűtőanyagra cserélik a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának hamarosan elkezdődő nagy karbantartása során, közölte kedden Kovács József, az erőmű üzemviteli igazgatója Pakson az erőmű sajtótájékoztatóján.

A négyévenként sorra kerülő művelet június 28-án kezdődik az 1-es blokkon és két hónapot vesz igénybe. Kováts Balázs kommunikációs vezető ezzel kapcsolatban elmondta: a nagy karbantartások alkalmával teljesen kiürítik a reaktort és a negyedik éve használatban lévő kazettákat újakra cserélik.

Nem teszik vissza

A többit - amelyeket az éves karbantartások során cseréltek és normál esetben vissza kellene rakni - most egy hidraulikus ellenállásmérő rendszerrel egyenként megvizsgálják, hogy megfelelnek-e a kritériumnak.

Amennyiben a fűtőelem olyan mértékű szennyezettséget mutat, amely teljesítménycsökkenést okozhatna a reaktor működésében, az eddigi gyakorlattól eltérően nem teszik vissza, hanem friss fűtőanyag kerül a helyébe, közölte Kováts Balázs.

Mint ismert, a 2-es blokkban áprilisban bekövetkezett üzemzavar az éves karbantartáskor kiszűrt, lerakódással szennyezett kazetták tisztításának a következménye volt.

Szerdán mennek Paksra az ellenőrök

Kováts Balázs tájékoztatása szerint várhatóan szerdán érkezik Paksra a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 11 fős delegációja, hogy tájékozódjon az üzemzavar körülményeiről. A kommunikációs vezető beszámolt arról: folytatódik a sérült kazettákról készített videofelvétel értékelése.

A felvételt átadják a helyreállítás feladataira pályázó két cégnek, az orosz Tvel és a Framatome ANP (FANP) francia-német konzorciumnak, hogy a meghosszabbított határidőig felhasználhassák koncepciójuk kidolgozásához, illetve módosításához. Az eredetileg június 12-ére kitűzött határidőt az FANP kérésére hosszabbították meg két héttel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.