Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Gyorsulva fogy az amazonasi esőerdő

2005.05.19. 23:21
A brazil kormányzat adatai szerint tavaly gyorsult az amazonasi őserdők irtása, és az iram megközelítette az 1995-ös csúcsot.

A 2004 augusztusáig eltelt egy évben 26 000 km2 őserdőt vágtak ki az Amazonas-medencében Brazília környezetvédelmi minisztériumának jelentése szerint. Ez 6 százalékos emelkedést jelent az előző egy évhez képest.

A legtöbb erdőt Mato Grosso államban vágták ki, ahol az összes irtás mintegy fele történt. A megtisztított területre szójaültetvényeket telepítettek. Az Európába és Kínába irányuló szójaexport tavaly rekord szintű extra bevételt hozott a brazil gazdaságnak.

A zöldek szerint az állam a gazdasági érdekeket továbbra is a környezetiek elé helyezi. A Greenpeace egy közleményében "az erdőirtás királyának" nevezte Mato Grosso kormányzóját, aki egyben a világ egyik legnagyobb szójaültetvényese.

Az adatokkal kapcsolatban a kormányzat rámutatott, hogy fokozta a veszélyeztetett területek műholdas megfigyelését, miközben a Brazília történelmének legnagyobb környezetvédelmi területeit hozták létre.

Az egyenlítőn honos masszív növényzet széndioxidot vesz fel és oxigént termel. A környezetvédők szerint ezért az őserdők pusztítása környezeti katasztrófához vezethet. Eddig az Amazonasi őserdeinek mintegy ötödét irtották ki.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.