Ambrus
-7 °C
3 °C

Élő állatban is kimutatták a kergemarhakórt

2005.09.19. 11:56
Amerikai kutatóknak sikerült vérben kimutatnia a szivacsos agyvelősorvadást okozó kóros prion-fehérjéket.

Az egyes kutatók szerint emberre is átterjedő betegség kimutatása eddig csak post mortem, vagyis a fertőzött állat elpusztulása után volt lehetséges: a vér-teszttel most lehetőség nyílik az állatok leölése nélküli vizsgálatra, s az állati eredetű orvosi készítmények is biztonságosabbá tehetők. A teszt jelen formájában még több napot vesz igénybe, széleskörű alkalmazásához még további kutatásokra van szükség.

Érzéketlen tesztek

#alt# Claudio Soto és munkatársai, a texasi orvosi egyetem galvestoni kutatói eredményeiket a Nature Medicine című amerikai tudományos folyóiratban ismertették.

A kergemarhakórt, más néven szivacsos agyvelőgyulladást (Bovine Spongiform Encephalitis - BSE) kórosan torzult prion-fehérjék okozák. Embereknél is diagnosztizáltak hasonlót, ez az úgynevezett Creutzfeldt-Jacob kór, s beszélnek állatról emberre átterjedő betegségről (Transferable Spongiform Encephalitis - TSE) is.

A texasi kutatók tisztában voltak vele, hogy a véráramban sokkal kevesebb kóros prion fehérje van, mint a megbetegedett agyban, ezért új módszert kell használniuk. Egy általuk négy évvel ezelőtt feltalált, és azóta folyamatosan tökéletesített technológia segítségével tízmilliószorosára növelték a kóros fehérje mennyiségét, és ez már detektálhatóvá vált. Az eljárás hanghullámok segítségével gyorsítja fel a betegség folyamán lassan végbemenő folyamatot, minek során a prionok a vérhez hozzáadott normális fehérjéket fertőzővé torzítják. A kapott felerősített minta vizsgálatához már elég érzékenyek a hagyományos BSE-tesztek.

Vizsgáltak

A kutatók 18 prionnal fertőzött hörcsög vérét vizsgálták a PMCA technológiával. A hörcsögöket kerge birkától származó agyszövettel fertőzték meg, és megvárták, míg a klinikai tünetek jelentkeznek rajtuk. A 18 hörcsögből 16 vérében megtalálták a kóros prionokat. A 2 egészséges hörcsögnél viszont a vérvizsgálat negatív eredményt hozott.

Most emberi vérminták vizsgálatára készülnek. Az 1992-es Nagy-Britanniai BSE járvány valószínűleg embermilliókat tett ki fertőzésveszélynek, s bár eddig világszerte "csak" 180 ember halt meg Creutzfeld-Jacob kórban, jelenleg sejteni sem lehet, hányan hordozzák magukban a betegséget, mivel annak kifejlődése 40 évig is eltarthat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.