Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Hamarabb hal és kövérebb a magyar az EU-polgárnál

2003.08.05. 12:21
A KSH jelentése szerint rövidebb ideig él és sokkal kövérebb a magyar lakosság az uniós átlagnál. Továbbra is a keringési és a daganatos betegségek szedik a legtöbb áldozatot.
Közel hét évvel lett hosszabb az unió lakosainak élettartama 1970 óta, ugyanakkor nem változott (6,2 év) a nemek közti különbség. Jelenleg a férfiak átlagos élettartama 75,2, míg a nőké 81,2 év. A magyar férfiak várható élettartama 1,8, míg a nőké 4,4 évvel nőtt az elmúlt harminc év alatt, és a köztük levő különbség ma 8,3 év, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.

A legtöbb halálesetet - Magyarországhoz hasonlóan, de eltérő mértékben (51, illetve 26 százalék) - a keringési rendszer betegségei (40) és a daganatok (30) okozzák az Európai Unióban is. Európában évtizedek óta Franciaországban hal meg a legkevesebb ember keringési betegségben a 0-64 éves korcsoportban, ellentétben az írekkel, ahol viszont a legtöbb.

Finnország az utóbbi harminc évben kevesebb, mint harmadára csökkentette e betegségcsoport halálozási rátáját, és daganatos halálozása is a legalacsonyabb Európában. Ausztria, Luxemburg és Nagy-Britannia jóval átlag fölötti daganatos halálozását szorította az átlag alá harminc év alatt.

Kétszer annyi túlsúlyos

Az Európai Unióban a halálozások közel tíz százaléka kapcsolatba hozható a túlzott alkoholfogyasztással, 35 százaléka pedig a dohányzással. Az alkohol a legkisebb hatást Hollandiában (6 százalék), a legnagyobbat Franciaországban (14), Finnországban és Luxemburgban (13-13) gyakorolja a halandóságra.

A dohányzás leginkább Írország (44 százalék), Finnország (43) és Nagy-Britannia (43) lakosainál okoz halálos betegségeket, vagy segíti azok kialakulását. A legtöbb AIDS-beteget Portugáliában és Spanyolországban diagnosztizálták 100 ezer lakosra számítva (az EU-átlag 5, illetve 2,5-szeresét), a legkevesebbet Hollandiában (az átlag 12 százalékát).

Az Unió férfilakosságának 26, a nőinek 21 százaléka a túlsúlyos, Magyarországon mindkét nem esetében közel a duplája ez az arány. Leggyakrabban a görög és spanyol férfiak, valamint a görög és portugál nők híznak el. Legkevésbé a holland férfiakat és a francia, valamint dán nőket fenyegeti ez a veszély. Ugyanakkor minden negyedik francia, és minden ötödik olasz nő kórosan sovány.

Különleges gondozóhálózat

A várható élettartam emelkedése következményeként az uniós országok egészségügyi rendszerének szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy bizonyos betegségek - időskori elbutulás, Parkinson-kór - előfordulása várhatóan már a következő évtized közepétől jelentősen meg fog növekedni.

Ma leginkább a finn (13,6 százalék), a spanyol (10,4) és a dán (10,1) 65 év felettieket, legkevésbé a görög (4,1) és a francia (5,5) társaikat sújtja a demencia, mely elsősorban Alzheimer-kór képében jelentkezik, és különleges gondozóhálózatot igényel.

Egy millió uniós polgárra 31 vese-, 11 máj- és 6 szívátültetés jutott 1998-ban. A legmagasabb szervátültetési rátákkal Spanyolország, Ausztria és Belgium rendelkezik, míg legalacsonyabbakkal Görögország. Az orvosellátottságot összehasonlítva nagy különbségek vannak a tagországok között. Olaszország mutatója 60 százalékkal magasabb az átlagnál, Nagy-Britanniáé jóval alatta van. Az ápolónők száma átlagosan kétszer annyi, mint az orvosoké, de Finnország és Írország esetében hétszer, Hollandiában közel négyszer nagyobb az ápoló személyzet száma.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!