Ágnes
-13 °C
0 °C

Állatpszichológus szűri a harapós kutyákat

2003.07.24. 12:18
A kutyák állatpszichológiai tesztelésének bevezetését tervezik Lembergben (Lvivben), hogy az agresszív természetű egyedek kiszűrésével szorítsák vissza az emberek elleni kutyatámadásokat.
A nyugat-ukrajnai nagyvárosban csak az elmúlt egy hónap során 153 kutyaharapásról érkezett bejelentés a hatósághoz, és az emberre támadó négylábúak közül csak 62 volt kóbor kutya, mondta el Igor Ugrin, a lembergi állategészségügyi szolgálat vezetője a városban kiadott Lvivszka Gazetának.

Agresszív tulajdonosok

Megítélése szerint amikor olyan eb harap meg valakit, amelyiknek van gazdája, akkor elsősorban a tulajdonos a felelős kutyája agresszivitásáért.

A harapós kutyák kérdése így igen nagy figyelmet kap Lembergben. Első lépésként a négylábúak pszichológiai tesztelésének a bevezetését tervezik. A kutyatulajdonosok ennek a - bővebben nem részletezett - vizsgálatnak az alapján kapnák meg az állat szabad tartására vonatkozó engedélyt.

Az agresszívnek bizonyuló ebek esetében idomítást rendelnének el. A városban néhány éve már működik az ebnyilvántartó központ, amelyben 6979 kutya adatait őrzik. A tulajdonosok 87 százalékának már átadták az állatok nyilvántartásba vételét igazoló zsetont.

A rendőrség nem segít

A lembergi polgármesteri hivatal egyébként külön rendeletet adott ki a kutyasétáltatás szabályairól. A baj csak az, hogy azok betartásának ellenőrzését a rendőrség nem vállalja.

A kutyasétáltatást ezért egyelőre kénytelen-kelletlen az állategészségügyi szolgálat munkatársai és az önkéntes rendfenntartók felügyelik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!