Gyöngyi
9 °C
9 °C

Nem is lusta a lajhár

2008.05.15. 15:25
Lassan mozog a lajhár, de egy friss tanulmány szerint a dzsungellakó nem alussza át a nap kétharmadát.

Alvási szokásokat monitorozó eszközzel figyelték meg a Panama esőerdeiben élő lajhárt, hogy végére járjanak a köztudatba beépült mítosznak, miszerint az állat naponta legalább 16 órát alszik. A német Max Planck kutatóintézet tudósai szerint eddig tévedésben éltünk, mert a lajhár kevesebb mint tíz órát alszik naponta.

Lassú mozgása miatt továbbra is nevezhetünk valakit lajhárnak, de más hasonlatot kell kitalálnunk a sokat alvókra. A természetes élőhelyükön megfigyelt állatok átlagosan 9,6 órát aludtak naponta, sokkal kevesebbet, mint amit a fogságban tartott állatoknál tapasztaltak a kutatók.

A német kutatók szerint a Royal Society tudományos lapban publikált eredményeket az emberek alvási rendellenességének a vizsgálatánál is hasznosítani lehet.

Most először sikerült bebizonyítani, hogy a vadállatok alvási szokásai is megfigyelhetők, állítja Niels Rattenborg, a kutatócsoport vezetője. A tudósok megpróbáltak rámutatni azokra a jellegzetességekre, amelyek alapján megjósolható, hogy melyik állat alszik többet vagy kevesebbet, mint a többi. Az állatok alvási szokásai nagyon eltérőek, írja a BBC. A pitonok például 18 órát alszanak naponta, a zsiráfoknak azonban napi két óra is bőven elegendő.

A lajhárok vizsgálatához német, svájci és amerikai tudósok kifejlesztettek egy apró szerkezetet, amely monitorozni tudja az állat agyát. Elfogtak három lajhárt, felszerelték rájuk a készülékeket, és szabadon eresztették őket. Néhány nap elteltével ismét elfogták őket – nyilván nem tudtak messzire elfutni a kutatók elől –, így könnyen leleplezték az alvási szokásaikat.