Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Ismeretlen emlős egy laoszi piacon

2005.05.13. 15:00
A helyiek által "Kha-nyou" néven emlegetett rágcsáló tetemét zöldségek között kínálták eladásra. A véletlenül felfedezett faj fejlődése évmilliókkal ezelőtt vált el más rágcsálókétól. A zoológiaórát mostanáig elbliccelő faj a Laonastes aenigmamus nevet kapta.
Laosz egyik piacán nyugati kutatók az tudomány által eddig még nem osztályozott rágcsálóra bukkantak. A helyiek által "Kha-nyou" néven emlegetett emlős rövid lábakon fut, hosszú farkát pedig vastag bunda borítja, jelentette be a Wildlife Conservation Society (WCS).

A rágcsáló a piacon többféle zöldség kíséretében feküdt egy eladó asztalán. "Tudtam rögtön, hogy ez valami olyasmi, amit még soha nem láttam" - idézte az APA hírügynökség Robert Timmins, a WCS kutatójának szavait.

Timmins egyik kollégája a piacot végigjárva a később Laonastes aenigmamus néven besorolt állat további példányait fedezte fel. A vizsgálatok szerint ezeket mind helyi vadászok fogták be. A "Kha-nyou" testhossza eléri a 26 centimétert, és ehhez jön a 14 centiméteres farok. A koponya és a csontszerkezet felépítésének eltérései, illetve a DNS-elemzés arra utal, hogy a faj fejlődése több millió évvel ezelőtt elszakadt más rágcsálókétól.

Elveszhet, mielőtt előkerülne

A megtalálásán kívül túl sokat még nem tudnak erről az állatról. A jelek szerint éjszaka aktív, és nem húsevő. Nem ad egyszerre több utódnak életet, hanem egyszerre csak egy kölyköt nevel.

Az új emlősfaj tudományos leírása a Systematics and Biodiversity szaklapban jelent meg. Timmins az új faj felfedezését szokatlan eseménynek nevezte. Szerinte az emlősök utolsó olyan családjáról lehet szó, amely még felfedezésre várt.

Ezzel egy időben a kutató arra figyelmeztetett, hogy hiba lebecsülni a vadon élő állatokat fenyegető veszélyeket. Az új felfedezés sokkal inkább azt jelzi, milyen keveset tud az emberiség, és mi mindent veszíthetünk anélkül, hogy megismertük volna, jelentette ki Timmins.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!