Auguszta
4 °C
22 °C

Vadászható a Loch Ness-i szörny

2006.01.21. 11:44
A Loch Ness mélyén lakozó tengeri szörny létezésének kérdése nem csak a skót pubok törzsközönségét foglalkoztatja. Brit sajtóértesülések szerint a szigetország kormánya is komolyan foglalkozott a kérdéssel, még a konzervatívok idejében. A tervek szerint delfinekkel próbáltak volna a rejtélyes lény nyomába eredni.

A hetvenes évek végén a toryk vezette brit kormány komolyan foglalkozott azzal, hogy az USA-ból delfineket vásárolnak. Ezek segítségével keresték volna meg a legendás Loch Ness-i szörnyet, írta a Daily Mirror.

A környezetvédelmi minisztérium akkor azzal indokolta a kezdeményezést, hogy Nessie felfedezése jót tenne a skóciai turizmusnak, írta a lap a titkosítás alól most kikerült kormányzati iratokra hivatkozva.

Elmaradt a válasz

A Daily Mirror idézi a brit környezetvédelmi tárca egyik hivatalnokának levelét, amelyet a skót regionális kormányzatnak küldtek. Ebben London a delfin-terv megvalósításához kért engedélyt.

A hivatalnok arról biztosította a skótokat, hogy tudósok garantálják, hogy egyik állatnak sem esik bántódása. Ez az óvatosság érthető volt már akkoriban is, mert a brit állatvédők híresen harciasak. Arra viszont a jelek szerint nem gondolt a hivatalnok, hogy a delfinek vajon mit szólnak majd a Loch Ness édesvizéhez.

A skót nemzeti levéltárban ugyanakkor nincs nyoma annak, hogy a londoni levélre bármilyen válasz született volna. Az viszont könnyen lehetséges, hogy a delfin-terv eredetileg Robert Rines Nessie-vadász fejéből pattant ki.

Nem sikerült megvédeni

Rines az alapítója az amerikai alkalmazott tudományok akadémiájának (Academy of Applied Science), és 1972-ben azzal a fényképével került a lapok címlapjára, amely állítólag Nessie egyik uszonyát ábrázolja. Az akadémia most megerősítette, hogy a hetvenes évek végén minikamerákkal felszerelt delfineket képeztek ki víz alatti objektumok lefényképezésére.

A skóciai Loch Ness mélyén rejtőző lény létének bizonyítása így ismét elmaradt, bár a szemtanúk a hetedik évszázadig visszanyúló legenda tárgyát újra és újra látni vélik.

Nessie sorsának alakulása a brit kormányt később sem hagyta nyugodni. Néhány nappal ezelőtt felbukkant levéltári anyagok szerint London komoly erőfeszítéseket tett a szörny vadorzóktól és trófeavadászoktól való megvédésére.

A próbálkozások viszont nem jártak sikerrel. Ha létezik Nessie, akkor mind a mai napig az 1981-es vadászati és vidéki táj törvény (Wildlife and Countryside Act) hatálya alá tartozik. Vagyis teljességgel legális a vízi szörnyet csapdával elfogni, agyonlőni, netán felrobbantani.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.