Natália
-3 °C
8 °C

Hűtőszekrényben bukkantak a helyzetjelzős vadlúdra

2002.08.26. 16:40
Angol természetvédők több mint hétezer kilométeren át követték egy egymillió forint értékű műholdas nyomjelző berendezéssel megjelölt vadliba vándorlását, mely végül egy eszkimó vadász hűtőjében végezte. A szerencsétlenül járt, Kerry névre keresztelt világoshasú örvös vadludat és öt társát az angol Vadmadár- és Lápvidékvédő Alapítvány szakemberei követték nyomon vándorlása során.
Kerryt hosszú útja legvégén lőtte le a Cornwallis-szigeten lakó eszkimó vadász, aki először nem akarta beengedni házába a kutatókat. Végül aztán kötélnek állt, és az alapítvány munkatársai a hűtőszekrényben bukkantak rá a döglött libára, amelyen még mindig ott pittyegett a nyomjelző berendezés.

Hosszú vándorút

Oscar liba nyomjelzővel
A világoshasú örvös vadludak (Branta bernicla hrota) Észak-Írországból Izlandon keresztül minden év áprilisában elrepülnek Kanada sarkköri erdőségeibe. Ott párt választanak, fészket raknak és kiköltik fiókáikat, majd augusztusban-szeptemberben családostul hazatérnek. "Ez az egyik legfantasztikusabb vándorút, amelyet madár képes megtenni" - nyilatkozta Dr James Robinson, a vadmadarakat védő alapítvány vezető kutatója a BBC-nek. A madaraknak azonban útközben át kell repülniük Grönland háromezer méteres jéghegyei felett, és meg kell küzdeniük a viharokkal és a ragadozókkal.

"A vadász eléggé meglepődött, nem tudta, mi célt szolgál a madár hátára szerelt eszköz. Eleinte nem akart együttműködni velünk, de amikor elmagyaráztuk a kezdeményezés célját, boldogan segített." - mondta Dr Robinson.

Hatból hárman élnek

A kutatók szerint a hat vadlúd közül egy másikat is lelőttek: Arnthor jeleit a Grönland nyugati partjánál fekvő Disko-sziget magasságában veszítették el a kutatók. Egy másik liba, Oscar holttestére pedig egy kis izlandi szigeten bukkantak rá, a tudósok szerint egy ragadozó végezhetett vele.

A másik három madár még Kanadában van, Austin az Ellesmere-sziget nyugati csúcsán tartózkodik, Hugh jelei legutóbb az Amund Ringnes-szigetről érkeztek, a Major Ruttledge (Ruttledge őrnagy) nevű madár pedig követői szerint a Graham-szigeten van.

Libainfo SMS-ben

Az alapítvány támogatói 75 fontért örökbe fogadhatják a libákat. Az örökbefogadókat emailben és SMS-ben értesítik vadlibájuk hollétéről. Kerry 15 örökbefogadóját most arra kérik, válasszák helyette valamelyik szerencsésebb libát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!