Előd
5 °C
12 °C

'A monopóliumok védelme a vesztes út'

2003.02.25. 14:43
Erkki Liikanen EU-biztos szerint az információs társadalom fejlődésének elősegítéséhez a kormányzatnak elsősorban a hátteret kell megteremtenie, biztosítania kell a szabad választást, a megfizethető árakat és a tudás megszerzésének lehetőségét. A szellemi és szabadalmi jogokkal kapcsolatban az a véleménye, hogy "nem bűn egy nyitva hagyott házban szétnézni", de természetesen a betörést büntetni kell.
"A monopóliumok védelme a vesztes út" - jelentette ki Erkki Liikanen, az Európai Unió vállalkozásokért és az információs társadalom ügyeiért felelős biztosa, a BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által hétfőn megrendezett találkozón.

Szabad választás

A megjelent magyar kutatók, diákok, civil szervezetek és kisvállalkozások képviselőinek kérdéseire válaszolva Liikanen elmondta, hogy az információs társadalom fejlődésének elősegítéséhez a kormányzatnak elsősorban a hátteret kell biztosítania, mind jogi, mind infrastrukturális, mind szellemi oldalról.

Ennek részeként biztosítania kell a felhasználók számára a szabad választást, a megfizethető árakat, a tudás megszerzésének lehetőségét, nem csak anyagi eszközökkel, de szabályozás segítségével is. Példának hozta fel Belgiumot, amely a szabályozásváltozás jótékony hatására az élre ugrott a szélessávú hozzáférések terén, köszönhetően az ADSL és a kábeltévé közötti kiélezett versenynek.

Liikanen fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a fejlett információs társadalomnak nem feltétele, hogy mindenkinek magának legyen szélessávú kapcsolata a lakásában, jól működő "munkamegosztásra" van szükség a közösségi (teleházak, iskolák) és az egyéni hozzáférések közt. Az állam feladata, hogy ehhez az alapot biztosítsa, mint például Svédországban, ahol a gerinchálózat közpénzből, az egyedi felhasználók csatlakoztatása pedig üzleti befektetésekből jött létre.

Nem kell szégyenkezni

A szoftverkínálattal kapcsolatban elmondta, hogy bár kétségtelen tény a Microsoft térhódítása a dobozos termékek közt, de a szolgáltatói és beágyazott szoftverek terén az EU-nak nem kell szégyenkeznie.

A szellemi és szabadalmi jogokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette, hogy szerinte nem bűn egy nyitva hagyott házban szétnézni, és a tulajdonosoknak szólni, hogy nyitva hagyták az ajtót, ablakot. A betörés viszont természetesen üldözendő cselekedet. Hozzátette, hogy bár a találmányokat védeni kell, de ezen szabadalmaknak nem szabad hátráltatniuk a további fejlődést.

A beszélgetés után Liikanen rövid beszédet mondott a Neumann év megnyitóján, majd Polgár Judittal közösen elindították az ünnepi évhez tartozó internetes sakkbajnokságot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.