Emőke
8 °C
19 °C

Keveslik a magyarok a csúcstechnikát

2006.08.22. 16:01
A magyar lakosság még mindig elmaradottnak érzi technikai ellátottságát Nyugat-Európához képest, deül ki a Szonda Ipsos infokommunikációs felméréséből. A legnagyobb különbséget az internet ellátottságban érezik a magyarok.

A Szonda Ipsos összesen ezerötszáz nagykorút kérdezett meg arról, hogy milyennek érzik az ország technikai ellátottságát. A válaszadók összességében saját környezetüket tartják a legfejletlenebbnek, ugyanakkor nem hiszik, hogy közvetlen környezetük túlságosan le lenne maradva az országos átlagtól. Nyugat-Európa telekommunikációs ellátottságát azonban másfélszer jobbnak tartják a hazainál.

Jobb a mobil

A válaszadók 59,7 közvetlen környezetében kedvezőnek tartja a mobil ellátottságot, sőt 68,1 százalék szerint Magyarországon kifejezetten fejlett a mobilszolgáltatás. Európát azonban ismér többen, 87,1 százalék tartotta fejlettnek. A vezetékes hálózattal kapcsolatban már nem ilyen rózsás a helyzet: a magyar telefonhálózat kiépítettsége és használata közepes értékelést kapott, és csak minden harmadik válaszadó szerint fejlett a környezetében lévő vezetékes ellátottság. A válaszadók a nyugati országok vezetékes telefonhálózatát lényegesen jobbnak ítélték a hazainál: 82,1 százalékuk szerint fejlett.

Az is kiderült, hogy nemcsak a nemzetközi statisztikák mutatják elmaradottnak a magyar internetszolgáltatást, hanem a lakosság is. A megkérdezettek egynegyede sem gondolja úgy, hogy környezetében fejlett internetszolgáltatást kap, és a többség szerint az ország többi részén is hasonló a helyzet. A nyugat-európai internet-penetrációt sokkal fejlettebbnek tartják.

Az optimisták

A kutatásban résztvevők közül az adott kommunikációs lehetőséget használók minden esetben pozitívabban ítélték meg mind saját környezetük, mind Magyarország ellátottságát a nem-használók táborához képest. Közvetlen környezetük internet-ellátottságát a diplomás budapestiek értékelték a legjobbra, míg Magyarország helyzetét a megyeszékhelyeken élők látták legkedvezőbben. A kutatás kimutatta, hogy a megyeszékhelyek lakói és az érettségizettek, illetve diplomások látják kedvezőbbnek környezetük és Magyarország információtechnológiai ellátottságát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.