Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Klónmamutok népesítenék be a vadasparkot

2002.08.23. 13:24
Egy Szibériában talált mamut fagyott maradványai segítségével támasztanák fel a tízezer éve kipusztult fajt japán tudósok. A kutatók elsősorban az állat heréit szeretnék megszerezni, mivel a konzerválódott sperma segítségével megtermékenyíthetnének egy indiai elefántot, de klónozásra is remekül fel lehetne azt használni. Az életre keltett mamutot a jégkorszak élővilágát bemutató vadasparkban helyeznék el.
A Szibériában felfedezett példányt valószínűleg egy lavina temette maga alá 25-30 000 évvel ezelőtt, azóta az állandóan fagyott altalajban feküdt, fejjel lefelé. Egy vadász talált rá hóból kiálló lábaira nyolc évvel ezelőtt. A helyi hatóságok csak 1997-ben látogatták meg a helyszínt, de anyagiak hiányában meg sem kezdték a maradványok feltárását. Japán tudósoknak viszont felkeltette az érdeklődését a lelet, így Kinki és Tifu egyetemeinek természettudományos részlegei elkezdték finanszírozni a kutatásokat. E hónapban sikerült is kiemelni a mamut lábait.

Klónozás vagy elefánt-béranya

Mamut, szemből

A mamut feltámasztására két módszer kínálkozik, írta a Times. Ha a genetikailag hozzá legközelebb álló faj, az indiai elefánt nőstényét mamutspermával termékenyítik meg, majd az utódokat újra, és így tovább, a folyamat révén ötven éven belül születhet egy olyan példány, mely tulajdonságait tekintve 88 százalékban megegyezik tízezer éve kihalt rokonaival.

A másik lehetőség, hogy a lelet lágyszöveteiből kivont örökítőanyag segítségével klónozzák a mamutot. Bár ez az eljárás már igen jó hatásfokkal alkalmazható, sajnos ép DNS-láncokat igen nehéz fellelni. A szibériai leletnek egyelőre csak a lábait emelték ki, azonban úgy tűnik, hogy ezek igen jól konzervált lágyszöveteket tartalmaznak. A lábakat a jakutszki mamutmúzeumban tárolják, óriási hűtőkben.

Kis állathatározó
Az első mamutok négymillió éve jelentek meg, valószínűleg a mai Európa, Észak-Ázsia és Észak-Amerika területén éltek. Növényevők voltak, hosszú agyaraikkal a hó alól ásták ki az élelmet. Körülbelül 10 000 éve pusztultak ki, de arról megoszlanak a vélemények, hogy a klímaváltozás, vagy a kőkorszaki ember vadászatai - esetleg a kettő együtt - okozta-e kihalásukat. Leginkább az indiai elefántra emlékeztettek, de méretük inkább az afrikaiéra hasonlított, nagyjából 2,8 m magasak voltak. Testsúlyuk hét tonna körül volt, a gyapjas mamutok szőre több mint egy méter hosszú, bőrük pedig 2,5-3 cm vastag lehetett.

A here a legértékesebb

A halál beállta után azonnal megfagyott mamutok igen ritkák, ezeknél a leleteknél nagyobb az esélye annak is, hogy testrészeik és a belső szerveik jó állapotban maradtak meg. A japánok ezért elsősorban a mamut heréjére pályáznak, mivel a fagyott mamutsperma jelentősen felgyorsítaná a kísérleteket. A sperma ugyanis fagyasztva is jó eséllyel megmarad károsodás nélkül, és az sem árt neki különösebben, ha többször felolvad és újra megfagy. A japán kutatók egyelőre arra szeretnének engedélyt kapni az oroszoktól, hogy az állat bőrének foszlányait kutatás céljából Japánba szállíthassák.

A feltámasztott mamutot egy vadasparkban helyeznék el. A Szibéria északkeleti részén, a Kolima folyó mentén fekvő területen létrehozandó park a jégkorszak élővilágát mutatná be. A területen egyelőre pár száz vadló, és Szibéria más területeiről származó pézsmatulkok élnek. A park vezetői jelenleg Kanadával tárgyalnak bölények beszerzéséről.

Károsodott leletek
A most kiemelt leletet már szakszerűen kezelik és tárolják, de korábban nem voltak ennyire kifinomultak a módszerek Oroszországban. 1977-ben egy ép mamutbébit találtak egy Kolima folyó melletti aranybányában. A később Dimának elnevezett kismamutot vízágyúk segítségével szabadították ki a jégből, csakhogy ez a módszer felismerhetetlenségig szétroncsolta a szöveteket, így a lelet a megtermékenyítéses vagy klónozásos eljárások számára teljesen használhatatlanná vált. Az orosz tudósok is elimerik, hogy az összes régebbi mamutlelet roncsolódott a szakszerűtlen kiemelés vagy tárolás miatt.

Eddig nagyjából száz mamutot találtak Oroszországban, köztük a világ legértékesebb múzeumi példányait. Ilyenek például az Adams-mamut, melyet Jakutföldön fedeztek fel 1806-ban, és a Berezovka-mamut, melyet Északkelet-Szibériában találtak. Ez utóbbi példány különlegesség, mivel a fulladásos halál miatt pénisze erektált állapotban van. A kitömött Berezovka-mamut és a csontváz egyaránt a szentpétervári állattani múzeumban látható. Tudósok szerint akár tíz millió mamut is lehet még Szibériában, az állandóan fagyott altalajba temetve.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.