Auguszta
5 °C
22 °C

Ember vagy gép?

2002.12.11. 14:46
Kutatók szerint gyakran előfordul, hogy tinédzsereknek álcázott számítógépes programok jelentkeznek be internetes fórumokra. A robotok kiszűrésére egy ötven évvel ezelőtt papírra vetett módszert gondoltak újra.
A Yahoo egyik vezető kutatójának, Udi Manbernek komoly problémája akadt: miként lehet megkülönböztetni az emberi intelligenciát a mesterségestől. A felvetésnek nem csak elméleti jelentősége van. A Yahoo chatroomjaiban ugyanis számos, magát tininek álcázó program tűnt fel. A műtinik csevegés közben személyes adatokat gyűjtögetnek, cégreklámokat küldözgetnek. Egyes spamcégek programjai százával regisztrálnak yahoo-s email accountokat, és azokról ontják a levéláradatot.

Megkülönböztetni az embert a géptől

2000 szeptemberében dr. Manber összehozott egy konferenciát a Carnegie Mellon egyetemen. Az eredmény egy hosszú távú kutatás lett: egyszerű módszert keresnek az emberi felhasználókat és a számítógépes programok megkülönböztetésére.

Manber filozofikus rejtvényének gyökerei Alan Turing ötvenéves tesztjéhez vezetnek vissza. Turing egy olyan játékot dolgozott ki, amelyben a játékosnak egy szomszéd szobában levő gépnek és egy embernek kell kérdéseket feltennie, és kitalálnia, melyik válaszoló az ember. A feltett kérdések megválaszolásában az ember segíteni, a gép összezavarni igyekszik a kérdezőt.

Turing azt jósolta, hogy 2000-re a gépek az átlagos értelmű játékosok 30 százalékát lesznek képesek átverni. A Turing-teszt a mesterséges intelligencia kutatásának alapja lett, de a jóslat nem vált be. Bár a számítógépek ma már olyan teljesítményekre képesek, amilyenekről Turing nem is álmodott, de egy átlagos ötéves gyerek is képes kiszúrni - meglehetősen egyszerű feladatoknál is - a legbikább komputert.

Látás, hallás

A gépek bizonyos - intelligenciát igénylőnek tartott - feladatokkal (sakk, orvosi diagnosztika stb.) kiválóan elboldogulnak, míg más, egyszerűbbnek látszó képességek - látás, hallás, mozgásirányítás - sokkal nehezebben jönnek össze. Ezek a képességek egyébként évmilliárdok alatt fejlődtek ki, és körülményes lényegüket "komputerizálható formában" megragadni. A mesterséges intelligánciának ez "fejlődési hibája" adta az ötletet.

Olyan tesztnek kell alávetni a feliratkozó látogatót, amit egy gyerek könnyen megold, de a fórumozó kölyöknek álcázott robot bicskája beletörik. Az ilyen teszteteket nevezték el "Captcha"-knat (Completly Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart).

Hangok és szavak

Az egyik ilyen teszt a Gimpsy. Hét, véletlenszerűen kiválasztott, egyszerű, egymást részben fedő, eltorzított szóból áll, amelyet a csatlakozáshoz meg kell fejteni. Ennek az egyszerűsített változatában a szó egy bonyolult háttér előtt jelenik meg. Hasonló Captcha a Sounds: egy számítógép által generált, eltorzított szót vagy számsort kell a bejelentkezőnek megértenie.

Az ilyen és ezekhez hasonló tesztek használatával megakadályozható, hogy számítógépes programok emberként regisztráljanak be különféle fórumokra. A rejtvények használata az automatikus regisztráció kivédésére nem teljesen új ötlet, hasonló megoldásokkal próbálkoznak e-kereskedelmi szájtok vagy olyan keresőgépek is, mint az AltaVista.

Dr. Manuel Blum azonban úgy véli, a Captcháknak sokkal több hasznuk lesz, mint az automata látogatók lefülelése. A kriptográfus arra számít, hogy a védekezőrejtvények tervezésére és a feltörésükre tett erőfeszítések a titkosításnál tapasztalthoz hasonló fejődési spirált indítanak majd el.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!