Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Áramfejlesztő tehenek

2003.03.11. 11:40
Már régóta köztudott, hogy a szarvasmarhák nemcsak élelmiszerek - tej és hús - előállítására alkalmasak, hiszen az istállótrágyából kinyert biogázzal elektromosságot is lehet termelni. Dennis Haubenschild, egy amerikai gazdálkodó arra jött rá, hogy ebben igen komoly lehetőségek rejlenek: a fejőstehenek egyenként napi 40 cent bevételt termelnek a tejükkel, a trágyájuk felhasználásával fejlesztett áram pedig további 30 centet hozott tehenenként.
A Haubenschild Farms az első olyan farm Minnesota államban, amelynek tehenei áramot termelnek. A 760 szarvasmarha istállótrágyájából anaerob baktériumok segítségével szabadítják fel a metánt az áramtermeléshez - számol be a kezdeményezés részleteiről Minnesota állam vidékfejlesztési ügynökségének havilapja, az AG Innovation News. A metán elégetésével előállított elektromos áram az egész farm, valamint 78 átlagos méretű otthon fogyasztását fedezi. A technológiával nemcsak új bevételi forráshoz jutottak a gazdák, de a környéket is megszabadították a bűzös trágyaszagtól.

Háromezer kilowattóra naponta

A farmon naponta 80-90 ezer liter istállótrágya keletkezik. Ebből körülbelül 2200 köbméter biogázt lehet kivonni, amellyel háromezer kilowattóra elektromosság állítható elő. Az újrahasznosított újságpapírral kevert tehéntrágyát naponta háromszor kaparják ki az ólakból. A matériát egyenletes sűrűségűre keverik, majd belepumpálják egy 1,3 millió literes fedett emésztőtartályba.

A trágyát ez után 37 Celsius fokra melegítik fel, így teremtve kedvezőbb feltételeket a metántermelő baktériumoknak. A begyűjtött metánt egy átalakított gázmotorban égetik el, amely egy 150 kilowattos elektromos generátort hajt meg. A motor hőkibocsátásával az ólakat és az emésztőtartályt fűtik.

Haubenschild elmondása szerint a termelt áram 45 százalékát saját maguk használják fel, s ezzel hetente hétszáz dollárt takarítanak meg. A maradék 55 százalék értékesítésével pedig átlagosan 900 dollárt keresnek hetente. Az 1999 szeptembere óta működő rendszer 98,6 százalékos megbízhatósággal állítja elő az elektromosságot.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.