Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Élet a Marson?

2001.02.27. 15:37
Az 1984-ben a déli sarkvidéken talált, ALH-84001 jelű, a Marsról a Földre került meteorit újabb elemeinek a tanulmányozása alátámasztja azt az elméletet, hogy valaha létezhetett kezdetleges szintű élet a vörös bolygón - vélekednek amerikai tudósok.
Az ALH-84001 meteorit
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kaliforniai Ames intézetének a kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklap kedden megjelent számában ismertették vizsgálódásaik eredményét.

Imre Friedman, a kutatócsoport vezetője úgy véli, hogy tudóstársaival a meteoritkőben olyan kikristályosodott magnetit-(mágnesvasérc)láncolatok nyomaira bukkantak, amelyek csak élő szervezetben jöhettek létre. Egy ilyen láncolat az élő organizmuson kívül kerülve a mágneses erők hatására azonnal sűrű halmazokká roppan össze.

Ezek a kristályláncok - mutatnak rá a tudósok - egy bizonyos baktériumfajtába ágyazódva mintegy iránytűként műkődnek, azaz a mágneskristályok a baktériumegyedet segítik a tájékozódásban, de az őket hordozó élő szervezet elpusztulása után is megmaradnak.

A NASA tudósai úgy tartják, hogy ez történt az ALH-84001 esetében is: a meteoritkő mintegy 3,9 milliárd évvel ezelőtt egy kozmikus karambol következtében vágódhatott ki Mars felszínéről a világűrbe, majd 13 ezer esztendővel ezelőtt becsapódott az Antarktisz területére. A baktériumok elpusztultak, de a korábbi létüket bizonyító mágneskristályok megmaradtak.

Az ALH-84001-es meteoritkő 1996-ban már lázba hozta a tudományos világot. Akkor David McKay vezetésével olyan mikroszkopikus méretű ásványi anyagokra bukkantak a meteoritkőben, amelyek szerves vegyületek egykori meglétére utalnak.

Az akkori következtetéseket azóta számos tudós vitatta, és már öt éve is óva intettek a szakemberek attól, hogy a marsi kőben talált "életnyomok" alapján elszabaduljon a fantázia. Ha helytállónak is bizonyulnak a kutatási eredmények, mindössze az nyer bizonyítást, hogy a Marson is - mint a Földön - valaha megindult a szerves vegyületek képződése, ám ez a folyamat eddig rejtélyes okokból hirtelen megszakadt, s így nem valószínű, hogy a vörös bolygón valaha is kialakulhatott volna az élet valamely magasabb rendű formája.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.