Tamás
3 °C
7 °C

Gyengélkedik a román és az olasz műhold

2012.02.15. 16:27
Röviddel azután, hogy a Vega fedélzetén fellőték a hét, hallgatók által összerakott pikoműholdat az egyetemi csapatok és a rádióamatőrök az űrre szegezték füleiket. A Masat–1-ről tudjuk, hogy küldetése teljes siker, de mi a helyzet a többi nemzet űreszközével?

A spanyol  XaTcobeo Cubesatot már pár órával a fellövés után meghallották, amikor az a virgoi egyetemen létesített földi állomás fölé ért. Az első adatok azt mutatják, hogy minden rendben van az akkumulátorokkal, az irányítórendszer pedig rendben működik.

A lengyelek műholdja, a PW-Sat szintén már pár órával a fellövés után erős és tiszta jeleket sugárzott. Az első szignálokat az egyetem és angol, indiai, német és holland rádióamatőrök vették. Minden rendszere rendben működik.

Az olasz UniCubeSat-GG csapata röviddel az indítás után már hallotta a műholdjuk hangját, bár még nem dekódolták a jeleket. Az első észlelés az amerikai Kentucky-ból jött, ezután fogták be a római földi állomáson. Most próbálnak tisztább jelet fogni, hogy információhoz jussanak a pikoműhold állapotáról.

Csak gyenge jeleket fogtak az olasz e-st@rtól, a francia Robustatól és a román Goliattól. A pikoműholdak csapatai közös erőfeszítéssel próbálnak használható jelet fogni a gyengélkedő műholdakból. A csapatok szerint műholdjaik még nem értek el stabil orientációt, és nem töltött fel eléggé az akkumulátoruk. Ez a helyzet még változhat az elkövetkező napokban.

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!