Zsófia
11 °C
23 °C

Gyengélkedik a román és az olasz műhold

2012. 02. 15. 16:27
| Módosítva: 2012. 02. 21. 11:27
Röviddel azután, hogy a Vega fedélzetén fellőték a hét, hallgatók által összerakott pikoműholdat az egyetemi csapatok és a rádióamatőrök az űrre szegezték füleiket. A Masat–1-ről tudjuk, hogy küldetése teljes siker, de mi a helyzet a többi nemzet űreszközével?

A spanyol  XaTcobeo Cubesatot már pár órával a fellövés után meghallották, amikor az a virgoi egyetemen létesített földi állomás fölé ért. Az első adatok azt mutatják, hogy minden rendben van az akkumulátorokkal, az irányítórendszer pedig rendben működik.

A lengyelek műholdja, a PW-Sat szintén már pár órával a fellövés után erős és tiszta jeleket sugárzott. Az első szignálokat az egyetem és angol, indiai, német és holland rádióamatőrök vették. Minden rendszere rendben működik.

Az olasz UniCubeSat-GG csapata röviddel az indítás után már hallotta a műholdjuk hangját, bár még nem dekódolták a jeleket. Az első észlelés az amerikai Kentucky-ból jött, ezután fogták be a római földi állomáson. Most próbálnak tisztább jelet fogni, hogy információhoz jussanak a pikoműhold állapotáról.

Csak gyenge jeleket fogtak az olasz e-st@rtól, a francia Robustatól és a román Goliattól. A pikoműholdak csapatai közös erőfeszítéssel próbálnak használható jelet fogni a gyengélkedő műholdakból. A csapatok szerint műholdjaik még nem értek el stabil orientációt, és nem töltött fel eléggé az akkumulátoruk. Ez a helyzet még változhat az elkövetkező napokban.

Lombhullató akció Gyopárosfürdőn

A lumbhullással egyidőben nem csak a falevelek száma, hanem az árak is csökkentek!

Utazáskor is biztonságban?

A nyaralás könnyen rémálommá változhat, ha nincs utasbiztosítása. Kösse meg online!