Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Szuperérzékeny mesterséges orr a Szovjetunióból

2006.02.28. 16:35
Különleges gázkromatográffal a világ legérzékenyebb mesterséges orrát tervezték meg robbanószerek keresésére a hetvenes évek Szovjetúniójában a tudósok annak nyomán, hogy a párt kötelezte a belügyi szerveket: tegyenek meg mindent az állami és pártvezetők védelmében.

A rendszerváltást átvészelő belügyes szuperszimat előtt most az olaj- és gáziparban nyílik fényes karrier - írta a Tudomány és társadalom címmel tavaly negyedszer megrendezett tudományos ismeretterjesztő újságírói pályázatra beküldött cikkében Jevgenyij Mihajlovics Balgyin.

A kutyánál jobb az orr

Robbanóanyagot kutyákkal is szoktak keresni, csak az állat könnyen elfárad, elkalandozik a figyelme. Egy fáradhatatlan kutyához hasonló műszaki eszközt kellett tehát tervezni. A berendezés már nagyjából elkészült, amikor 1989-ben kiderült: nincs többé párt, nincs többé központi bizottság, nincs kit védeni, és a kutatókat is szélnek eresztik. Szerencsére az Orosz Tudományos Akadémia szibériai tagozata már előzőleg szárnyai alá vette az orrügyi szakembergárdát.

Az első használható készülék 1986-ban született meg, utána sorra jelentek meg a korszerűsített változatok. A szuperorr Amerikában is vendégszerepelt: az 1995. április 19-i oklahomai robbantás után ezzel a készülékkel állapították meg, hogy a merénylők milyen robbanóanyagot használtak.

A készülék működési elve a következő: a nagyon szűk csövecskéken, a gázmolekulák méretével összemérhető átmérőjű kapillárisokon a különböző molekulák nem ugyanolyan gyorsan tudnak átjutni. A beszippantott gázkeverék apró molekulái hamarább, a nagyobbak később érkeznek meg. A kilépő molekulákat meg kell számolni, és a molekulaszám időfüggése megmutatja gáz összetételét.

Kapillárisezrek

Az ábrán be lehet jelölni, hogy hol, mikor várják például a TNT-robbanóanyag molekuláit. Most már csak a nagyon vékony kapillárisokból kell ezret egymás mellé tenni, hogy érzékenyebb legyen a készülék, és elkészíteni a kalibráló készletet, amivel mérés előtt hitelesíteni lehet a szerkezetet, éppúgy, ahogy a kutyával is megszagoltatják keresés előtt a keresendő anyag mintáját.

Olajipari alkalmazásánál a szuperorrot arra használják, hogy még az olaj- vagy gázkitörés előtt le lehessen állítani a fúrást. Az elemzés és a leállítás között csak néhányszor tíz másodpercnyi idő áll rendelkezésre. Szerencsére a kőolajban mással össze nem téveszthető hosszú molekulák vannak, és a gázkromatográf ezeket észlelni tudja - olvasható az elementy.ru orosz tudományos hírportálon.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.