Judit
-2 °C
8 °C

Meteorit ölte meg a kínai császárt?

2002.04.09. 16:36
Egy 5000 éves, a közelmúltban kiásott meteoritdarab, pontosabban az egész meteorit becsapódása által okozott hatalmas földrengés ölhette meg egy merész kutatási elmélet szerint Huang-tit, a legendákba vesző, az írásbeliség kora előtti kínai császárt, akinek alakját régi hiedelmek őrzik.
A monda szerint, amely a Sárga folyó (Huang Ho) és a Vej folyó összefolyásánál terjedt el, Huang-ti, a Sárga császár lejött az égből, hogy megvívjon Cse Jouval, a bikafejű szörnnyel, aki meg akarta akadályozni a nap felkeltét.

Földrengés volt a sárkány

A China Daily című pekingi angol nyelvű napilapban közölt kutatási hipotézis szerint, amely egy létező lelethez kívánja kapcsolni a legendás uralkodót, az a meteorit okozhatta a Sárga császár vesztét, amelyet Huangling városában, Huang-ti mauzóleuma közelében találtak. Ide kapcsolható az a helyi hagyomány, amelynek értelmében kilenc sárkány tört be Huanglingba, és pusztította el a várost.

A kínai kultúra atyja

Huang-ti császár
Huang-tit a mai napig a kínai kultúra megalapítójának tekintik. A legendákba vesző császár a tradíció szerint Krisztus előtt 2697-től 2597-ig, tehát pontosan 100 évig uralkodott, és 110 éves volt, amikor a sárkány felvitte a mennyekbe. Erről a korról nincs még írásos feljegyzés. A történelmi mondák neki tulajdonítják a kocsi és a hajó feltalálását, és Csi Po orvossal folytatott beszélgetéseinek formáját öltötte az első kínai gyógyászati könyv is.

Tőle eredeztetik a legendák a császárságot jelképező sárga színt is, feleségének, Lei Cunak tulajdonítják azt, hogy megtanította a népet, miként lehet a selyemhernyókból a selymet előállítani, minisztere, Cang Csie pedig a kínai írásjelek atyjának számít a történelmi mondavilágban.

Hegytetőre hullott a meteorit

A geológusok által 5000 évesnek tartott, mélyen a földben megtalált meteoritdarab 82 centiméter hosszú és 21 centiméter széles, üregek vannak rajta, valamint égésnyomok. A China Dailyben idézett kutatók szerint valószínűleg annak a hegynek a tetejére zuhant le, ahol Huang-tit eltemették.

Egy közeli, a Han dinasztia idején, tehát több mint két ezredévvel később emelt mauzóleumot a múlt héten 50 ezren kerestek fel az ősökre való emlékezés napján. Ugyanakkor a síremlék illetékesei még csak nem is hallottak a legújabb elméletről - írja a Reuters.

Azonos névvel, kétezer évvel később
A mondabeli császár nevét vette fel különben a legendás időknél jó két évezreddel később, időszámítás előtt 221-ben Csin állam harcias királya, Csao Cseng, aki a szomszédos államokat lerohanva először egyesítette uralma alatt Kínát, kiépíttette a Nagy Falat és Csin Si Huang-ti - jelentése: az első Csin-császár - néven vonult be az egyetemes történelembe. Az ő sírját őrízték a múlt század végén Hszian közelében felfedezett földalatti terrakotta-hadsereg agyagból égetett katonái. Az általa alapított, örök életűnek szánt dinasztia azonban hamarosan, alig 14 évvel később megbukott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.