Mária
-6 °C
-2 °C

Kutyákat és mókusokat is öl a nyugat-nílusi vírus

2002.09.19. 11:30
Az egyesült államokbeli Illinois államban első alkalommal észlelték, hogy a nyugat-nílusi vírus halálos veszélyt jelent a kutyákra és a mókusokra nézve is, ezért szerdán amerikai orvosok felhívták az állattulajdonosok figyelmét: legyenek óvatosak a furcsán viselkedő mókusokkal. A szakértők figyelmének középpontjában eddig főleg az emberek voltak, hiszen a nyugat-nílusi vírus eddig 71 embert ölt meg az Egyesült Államokban, és további 1500 fertőzéses esetet tartanak nyilván.
A betegség moszkitók közvetítésével terjed, amelyek fertőzött madarak, vagy állatok vérét szívják. A megcsípett személyek közül a többség nem betegszik meg, csak influenzaszerű fertőzésen esik át. A betegségnek általában az influenzához hasonló tünetei vannak: láz, fejfájás, végtagfájdalom és néha bőrpír, ám a vírus agyhártyagyulladást és agyvelőgyulladást okoz. Az akár végzetes kimenetelű agyvelőgyulladás általában a gyerekeket és az időseket támadja meg.

Kimúlt az első kutya

Az Illinois Állatorvosi Egyetem szerdán közölte, hogy kimúlt egy nyugat-nílusi vírussal fertőzött nyolcéves ír szetter-golden retriever keverék kutya. A bejelentés szerint ez volt az első ilyen esett az országban. Az állatkertben ugyanebben a betegségben kimúlt egy fiatal farkas is.

Az illinoisi egyetemen ugyanakkor nem látják veszélyét annak, hogy a nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés a mókusok és a kutyák közvetítésével átterjedt az emberre. A legnagyobb veszélyt a betegség terjesztésében továbbra is a szúnyogok jelentik - közölte John Andrews, az egyetem állati betegségek kórmeghatározó laboratóriumának igazgatója.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.