Orsolya
7 °C
10 °C

Eltitkolt termékenység

2001.05.15. 14:12
Az evolúciós fejlődés során az egynejűség modelljét az alapozta meg, hogy a homo sapiens nősténye eltitkolta a párja elől, mikor vannak a termékeny napjai, és inkább folyamatosan a párzási készenlét jeleit adta. A bújócska következménye: a szaporodni vágyó hím folyamatosan a nősténye oldalán kénytelen maradni, különben azt kockáztatja, hogy elszalasztja a génjei továbbadására nyíló lehetőséget. A New Scientist tudományos magazin beszámolója szerint kutatóknak egy matematikai modell segítségével sikerült bebizonyítaniuk az elmélet létjogosultságát.
A nők biztonságot akarnak, a férfiak inkább szexet - határozhatnánk meg klisészerűen az emberi párkapcsolatok mozgatórugóit. A monogámia kialakulásához viszont valóban ez a konstelláció vezethetett.

Az állatfajoknál a hímek csak addig maradnak a nőstény mellett, míg a termékeny időszak tart
Az evolúció szemszögéből a férfiak egyetlen egy célért küzdenek, a génjeik továbbörökítéséért, mégpedig annyi alkalommal, ahányszor csak lehet. A legtöbb állatfaj esetében a nőstények megkönnyítik a feladat teljesítését. Egyértelmű jelzésekkel, például páviánok esetében bepirosodott fenékkel jelzik a szaporodásra képes időszakot.

Zárt lapok

A terméketlen időszak alatt a nemi vonzalom a nullához közelít, hiszen a szex megerőltető gyakorlat, és ilyenkor csak az erőforrások felesleges pazarlását eredményezi. Ezeknél az állatfajoknál a párkapcsolatok alakulását Magnus Enquist svéd zoológus azzal magyarázza, hogy a hímek a legegyszerűbb stratégia szerint csak addig maradnak a nőstény mellett, míg a termékeny időszak tart. Ha ezek a napok elmúlnak, eltűnnek mint a kámfor, és az utódokkal vesződést a nőstényekre hagyják.

Az évezredek alatt azonban néhány faj (a sündisznón kívül néhány madárfaj és az ember) nősténye kidolgozta az eljárást, amivel a hímeket magukhoz láncolhatják, és megoszthatják velük a felelősséget. Ezt a célt a termékeny napok okos elleplezésével érték el. Szakadatlanul egyértelmű vizuális és kémiai jeleit adták a termékenységüknek, majd áttértek arra, hogy a folyamatosan produkálják a szexuális készenlét jeleit.

A hímek ekkor már nem tudták, hogy a nőstény éppen termékeny-e. A párzás a gének továbbadása szempontjából teljesen lutrivá vált. Ha a sikeres továbbszaporodás esélye minden nősténynél egyforma, akkor már a gazdaságosságot tekintve sem éri meg újabb és újabb nőstények után eredni. Az újabb keresés ugyanis energiaveszteséggel jár - fejtegeti Magnus Enquist.

A monogámia születése

Mostanáig hiányzott annak bizonyítéka, hogy a nőstények ezzel a trükkel valóban kibillenthették sarkaiból az evolúció szempontjából sikeres modellt. Hiszen egy állandó kapcsolatban élő férfinek rosszabb esélyei vannak a nagyszámú utód nemzésére, mint egy portyázó Casanovának.

Magnus Enquist és Miguel Girone a holland ökológiai intézetből (Netherland Institute of Ecology) az elmélet bizonyítására kifejlesztettek egy matematikai modellt, melynek segítségével különböző keretfeltételek mellett kiszámíthatják a fejlődés esélyeit. Ezen az úton sikerült igazolni a feltételezést. Még az olyan populációkban is, ahol a férfiaknak több asszonya volt, azonnal megváltoztak a kapcsolati rendszerek, amikor a nők elkezdték titkolni a termékeny időszakuk kezdetét.

A korábban hűtlen férfiak gyorsan érdekeltek lettek a stabil, hosszan tartó kapcsolatokban. A monogámia megszületett. A szexuális viselkedéssel foglalkozó elméletek klasszikus megközelítése a férfiakra koncentrál. Most egyértelművé válik, milyen jelentős a szerepe a nőknek is - összegezte eredményeiket Enquist.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.