Auguszta
5 °C
22 °C

Megnyílhatnak a nanogyárak

2005.08.22. 14:15
Hajlékony tévéképernyők és fűtött ablaküvegek is készülhetnek nanocsövekből egy új, az eddigieknél sokkal gyorsabb és hatékonyabb gyártási technikának köszönhetően. Ray Baughman texasi vegyész és munkatársai a héten mutatják be fejlesztésüket.

Régóta azzal riogatják az embereket, hogy a nanotechnológia elképesztő fejlődésének köszönhetően hamarosan minden elektronikai eszközre hajlékony kijelzőt szerelnek, meg hogy miniatűr robotorvosok gyógyítják majd meg a beteg sejtjeinket, de a tudósok ígéretei eddig messze túlszárnyalták azt, amit meg is tudtak valósítani, az újdonságokhoz szükséges szén nanocsöveket ugyanis csak lassan és drágán tudták legyártani. Most Ray Baughman a munkatársaival kitalált egy modern gyártási eljárást, amellyel percenként tíz méternyi nanoszalagot lehet legyártani, és körülbelül olyan egyszerűen, mintha csak egy kis celluxot kellene letekerni a gurigáról.

Az új nanoszalag öt centiméter széles, ötven nanométer vastag, és a kifejlesztői szerint teljesen egyedülálló tulajdonságai vannak: vezeti az áramot, átlátszó, rugalmas, erősebb, mint egy ugyanolyan súlyú acéllemez, és egy négyzetkilométernyi szalag csupán harminc kilót nyom, írta a Nature tudományos lap.

Gyékénytől az erdőig

Az elmúlt években nagyjából úgy gyártottak nanocsövekből álló lapokat, mint ahogyan az ókori egyiptomiak papiruszt: az oldószerben úszkáló nanocsövek egy szűrőn fennakadtak, így lassan létrejött egy gyékényszerű réteg, amit aztán kiszárítottak és lehámoztak a szűrőről. Baugham csoportja ezzel szemben indulásként készít egy nanocsövekből álló erdőt, ami egy vasalapú platformból nő ki, majd egy tapadós szalaggal (mondjuk egy Post-It cetlivel) finoman lehúznak róla egy több millió nanocsőből álló sort. Ezt a műveletet többször megismétlik, és végül az egy centiméter magas nanoerdő kivágásával három méter hosszú szalagot készítenek.

Baughman szerint módszerük alkalmas arra, hogy hosszabb és szélesebb szalagokat készítsenek.

Ablak és tévé

A nanocsövek egyébként már számos területen átvették az egyszerű grafit helyét, például az elemekben, és az anyag most újabb, ennél komolyabb területeket is meghódíthat, álllítja Ian Kinloch, a Cambridge Egyetem anyagkutató tudósa. A kutatócsoport például nanoszalagot rakott két plexilap közé, és így fűthető ablaküveget készítettek, és hasonló módszerrel akár feltekerhető tévéképernyőt is készíthetnek majd.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.