Piroska
-10 °C
1 °C

Jönnek a nanokatonák

2001.09.21. 16:38
Mit hord a jövő katonája, ha nem jut neki exoskeleton? Mi köze a tornacipőnek a kaméleonhoz? Mire költ dollármilliókat az amerikai hadsereg? Mi az a nanotechnológia?
A jövő pár napon belül elkezdődik, így nem árt megismerni, mit tartogat.

Nem ázik el
Tudósok előrejelzései szerint 2025-re a fejlett hadseregek katonáit komoly nanotechnológiai háttér segíti majd a túlélésben - írja a BBC. Intelligens nanorészecskékkel dúsított egyenruhája minden terepen optimálisan fog működni: színe beleolvad a környezetbe; hőszigetelése a környezet hőjétől függően változik; megstoppolja magát, ha elszakad; ellenáll a vegyi fegyvereknek és cseppet sem suhog.

Könnyebb érzés

A nanotechnológia a száz nanométernél kisebb dolgok építésének és működtetésének tudománya. A paraszthajszál átmérőjének századrésze már nano.

Különleges nanorészecskék alkalmazásával megváltoztathatóak az anyagok jellemzői. Az ilyen módon megerősített polimerből készülő sisakok 40-60 százalékkal könnyebbek, mint a hagyományos vasedény viselet - egy teljes felszerelés akár húsz százalékkal könnyebb lehet.

Kulcs, de nagyon pici

Az amerikai hadsereg jövő évi 329 milliárd dolláros költségvetése mindössze 2,7 százalékát: 8,8 milliárdot fordít kutatásra és fejlesztésre.

Nanonász az avaron
Mivel a nanotechnológiát - a kémiai és biológiai fegyvereket felismerő és elhárító rendszerek, illetve a nagy energiájú lézerek mellett - kulcsterületnek tekintik, a nanotudományokkal foglalkozó intézetek 8,75 millió dolláros támogatást kapnak. Emellett ötvenmillió dolláros költségen önálló, hadikutatással foglalkozó intézetet állítanak fel egy meg nem nevezett egyetemen.

A hadsereg láthatóan nem temeti be pénzzel a nanokutatókat. Erre azonban nincs is szükség, mivel - az egykori internettel szemben - a nanotechnológiai fejlesztés túlnyomó része a piacra készül.

A kereskedelmi fejlesztésnél az előny

Az első valódi nano-cucc a kilencvenes évek elején került a fogyasztókhoz: a Toyotánál kifejlesztett nanokompozit nejlon a motorházon belüli műanyag alkatrészeket váltotta fel, mivel jobban bírta a hőt, és csak hosszú távon rohadt el.

A Nike cipői talpát gyorsította nanotechnológiával, hogy az alacsony növésűek is szépeket zsákolhassanak.

A katonai fejlesztésen dolgozók számára a cél továbbra is világos: a nano gyarapítja az anyagok jó tulajdonságait, így a jövő nanokatonái kevesebb és könnyebb felszereléssel majd ugyanazt tehessék, mint jelenkori kollégáik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.