Szabina
4 °C
12 °C

Rabbi ad tanácsot az izraeli űrhajósnak

2003.01.16. 12:21
Nem annyira szakmai, mint inkább életmódbeli gondok állítják különleges feladat elé a világ első izraeli űrhajósát, aki csütörtökön délután indul útnak a Columbia űrsikló fedélzetén. Az űrállomáson egy nap 90 percig tart, így az izraeli űrhajósnak tíz és fél óránként kellene megülnie a szombatot, vagyis tartózkodnia a munkától. Ilan Ramon kóser menüt ehet majd az űrben.
Ilan Ramon, az izraeli légierő 48 éves vadászpilótája a zsidó kultúra elkötelezett hívének tartja magát, noha ő maga nem vallásos családban nőtt fel. A világűrben az egész izraeli társadalmat akarja képviselni - a vallásos zsidókat éppúgy, mint a világiakat. A gyakorlatban azonban ez nem lesz túl egyszerű; elég csak arra a fogas kérdésre gondolni, vajon a világűrben mikor kezdődik és mikor ér véget a szombat, a zsidó vallás heti pihenőnapja, amelyen a hithű zsidóknak nem szabad munkát végezniük?

Mikor van szombat?

A 280 kilométer magasban keringő Columbia fedélzetén alaposan összezavarodik a Földön megszokott vallási "időszámítás". Mivel az űrrepülőgépről nézve - amely óránként 27 ezer kilométeres sebességgel száguld a Föld körül - 24 órán belül tizenhatszor kel fel és nyugszik le a Nap, itt egy "nap" mindössze kilencven percig tart. Ramonnak eszerint minden hetedik "napon", azaz tíz és fél óránként kellene megülnie a szombatot, vagyis tartózkodnia a munkától. A Columbia hét utasára váró rengeteg feladat miatt azonban ez nyilvánvalóan nem megoldható.

Cvi Konik rabbi megmondja

A dilemma feloldása meghaladta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) képességeit, ezért Ramon egy tekintélyes rabbihoz fordult tanácsért. Cvi Konikovot igencsak meglepte a kérdés, amelyet inkább elméleti jellegűnek minősített. A választ végül vallási szakértők csoportja adta meg. Ennek értelmében az izraeli űrhajós a világűrben is a földi időszámítás, tehát a 24 órás napok szerinti ütemben ülheti meg a sabbatot. Azaz minden hetedik napon pihenhet.

Kóser NASA-menü

Egyszerűbb volt az étkezés problémájának megoldása. Ramon a zsidó vallás előírásainak megfelelő kóser ételeket kíván az űrben is fogyasztani. Ez irányú kérését a NASA minden további nélkül teljesítette.

Az izraeli asztronauta személyére való tekintettel az amerikai illetékesek még szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a földi indítóállomás, a floridai Cape Canaveral környékén. A NASA hónapok óta szorosan egyezteti lépéseit a Belbiztonsági Hivatallal HSD). Az állomás környékén 56 kilométeres körzetben megtiltották légi járművek közlekedését, és hajók sem közelíthetik meg Cape Canaveralt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!