Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Megjósolható a DNS-ből a vezetéknév

2006.02.24. 16:18
Törvényszéki orvosszakértők is alkalmazhatják majd azt a brit kutatási eredményt, amely szerint egy bűnügy helyszínén található DNS-minta alapján következtetni lehet a gyanúsított vezetéknevére. A genetikai kapcsolat feltárásán alapuló módszer nem tökéletes, mégis fontos nyomozati eszköz lehet, írja a BBC.

A brit Leicester Egyetem kutatócsoportjának módszere a férfiak Y-kromoszómájának vizsgálatán alapul. A sejt genetikai információit hordozó DNS, kromoszómának nevezett makromolekulákba van csomagolva. Az Y-kromoszóma kizárólag a férfiak genetikai kódjában létezik, és apáról fiúra száll - csakúgy, mint a vezetéknév. "Egy bizonyíték sem alapozhat kizárólag az Y-kromoszómára, de módszerünk nyomozati eszközként segítséget jelenthet a gyanúsított azonosításában" - mondta Mark Jobling, a Leicester Egyetem professzora.

Adatbázis kell

A kutatócsoport a Current Biology szaklap legutóbbi számában jelentette meg vizsgálatának eredményeit. Eszerint a információ kinyeréséhez egy legalább negyvenezer vezetéknevet és a hozzájuk tartozó Y-kromoszóma-profilokat tartalmazó adatbázisra lenne szükség.

Jobling kiemelte, hogy a módszer csak bizonyos határok között alkalmazható. A populáció kevesebb mint felénél hatékony jóseszköz, de csak akkor, ha kizárják a leggyakoribb vezetékneveket, így Nagy-Britanniában a Smith, Taylor vagy Williams neveket. "Ha elég nagy adatbázissal dolgozunk, a bűneset helyszínéről származó minták alapján kapunk egy listát a nevekről. Ezzel összevethetjük a gyanúsítottak listáját. Néhány nyomozásban viszont akár ezer főre is rúghat a lista" - mondta Jobling a BBC-nek.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

A leicesteri kutató szerint a rendőrségnek akkor kellene az Y-kromoszóma- és vezetéknév-adatbázisból keresnie, amikor a nemzeti DNS-lista nem ad találatot. "Előállhat egy olyan helyzet, hogy az Y-kromoszóma alapján 25 vezetéknév lehetséges. Ekkor lehet összevetni a gyanúsítottak körével, megnézni, szerepel-e a huszonöt vezetéknév közül valakivalamelyik. Ha szerepel, akkor lehet kérni tőle DNS-mintát és készíteni egy hagyományos DNS-profilt. Abból kiderül, azonos-e a bűneset helyszínén regisztrálttal" - magyarázza Jobling.

Az Y-kromoszóma kevéssé változik generációról generációra, így a tudósok tanulmányozhatják a különböző férfiági leszármazás kapcsolatrendszerét. Ugyanazzal a vezetéknévvel rendelkező férfiaknak hasonló az Y-kromoszómája. Bonyolítja a rendszert, ha valaki örökbefogadott, vagy nevet változtatott, esetükben ez a kapcsolat nyilván nem áll fenn.

Minél, annál

A vizsgálatban a kutatócsoport százötven véletlenszerűen válogatott férfi Y-kromoszómáját hasonlította össze - olyan személyekét, akiknek hagyományos brit vezetéknevük van. A minta kevesebb mint negyedében sikerült a közös származást kimutatni, de a kutatók szerint ez rendkívül jó eredmény ahhoz képest, hogy véletlenszerűen válogattak, ráadásul kis mintát használtak.

Az eredmények szerint ha két férfinak ugyanaz a vezetékneve, szignifikánsan nagyobb az esélye annak, hogy az Y-kromoszóma-profiljuk is hasonló. Az összefüggés annál erősebb, minél ritkább vezetéknévről van szó.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.