Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Napenergiát Afrikának!

2001.01.25. 07:50
Niger fővárosában, Niamey-ben 2001. január 22.-25. között első alkalommal rendezik meg az African Solar Program (ASP) kongresszusát. A rendezvény a világot átfogó napenergia-programok megvalósításával foglalkozik, melyek céljait 1996-ban, Harare-ban, a World Solar Summit résztvevői határozták meg. A projekt támogatói közé tartozik az Unesco.
Napelemek jelenthetik Afrika jövőjét
A konferencia előterében a megújuló energiaforrásokat használó vidéki területek szociális és gazdasági fejlődése áll. Ezek az energiaforrások helyben előállíthatók, helyben szolgáltathatók, és így több szempontból óvják a környezetet - mondta egy UNESCO szóvivő.

A projekteknek tekintettel kell lenniük az érintett országokban élõk súlyos nélkülözésére. Afrikában a vidéki lakosság közel 75 százaléka nem fér hozzá a nyilvános energiahálózathoz. Sok esetben generátorokkal tudnak csak áramot fejleszteni, és a környéken összegyûjtött fából rakott tûzön fõznek.

A világélelmezési szervezet (FAO) adatai szerint a jövõben ez a helyzet csak rosszabbodni fog. Ezen kívül a szakértõk a faanyag intenzív használata miatt a sivatagos területek további térnyerésétõl tartanak.

Szolárfalu

Az UNESCO "Solar Village" projektje az általános folyamatokat vizsgálja, és a vidéki területeket napenergia segítségével kívánja felzárkóztatni. Ezzel egyidejûleg elejét lehetne venni a fiatal lakosság nagyvárosokba vándorlásának is. A projekt két alapvetõ prioritása a tiszta ivóvíz biztosítása, és a lakosság képzése gyakorlott trénerek segítségével.

A napenergia segíthet a vidéki területek felzárkózásában
Ennek érdekében a nemzetközi együttmûködés mellett pénzügyi segítségre is számítanak például az Európai Bizottság és a Világbank nemzetközi alapjaitól, vagy tehetõs magánszemélyek adományaiból.

A Niameyben megrendezett konferencia az afrikai napenergia-korszak kezdetét dokumentálhatja. A tanácskozásra a regionális szervezetek, például az Afrikai Egységszervezet (OAU) képviselõi mellett az Európai Bizottság, a World Solar Commission és az UNESCO tisztségviselõit is várják.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!