Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Iszapos lyukból ered a Nílus

2006.04.03. 14:21
A Victoria tóba ömlő Kagera folyó, majd az utóbbit tápláló Rukarara folyó forrását angol és új-zélandi kutatók keresték fel. A világ leghosszabb folyójának hossza a felfedezéssel 107 kilométerrel, 6718 kilométerre nőtt.
Angol és új-zélandi kutatók felfedezték a Nílus legtávolabbi forrását a ruandai Nyungwe erdőben. Mindeddig az Uganda és Tanzánia határán lévő Victoria tavat tartották a Nílus forrásának, Neil McGrigor, Cam McLealy és Garth MacIntyre azonban úgy vélte, hogy a tóba ömlő Kagera folyó, sőt az utóbbit tápláló Rukarara folyó a világ leghosszabb folyójának az eredete.

Pénteken jutottak el ahhoz az iszapos lyukhoz, ahonnan egy nagyon vékony patakocska folydogál, hogy aztán innen 6718 kilométerre hatalmas folyamként torkolljon a Földközi-tengerbe. A folyó hossza a felfedezéssel 107 kilométerrel nőtt meg.

"A Nílusban az a legcsodálatosabb, hogy végighajózva rajta állandóan változik a táj: a nagy történelmi múlttal rendelkező Egyiptomot elhagyva először sivatagi, majd trópusi égövbe érkezünk, végül megcsodálhatjuk a szavannát" - magyarázta lelkesen McLealy.

Az expedíció nem volt problémamentes. Először a kutatók kísérőjének szánt rendőr okozott problémát állandó akadékoskodásával - ő végül bepottyant a vízbe -, később a zuhatagos részek jelentettek erőpróbát, amikor pedig egy repülőgép vontatta gumicsónakkal haladtak előre a Murchison park zúgóin, McGrigornak eltört a lába.

Még nagyobb tragédia is történt azonban a felfedezőúton: az az Isten Ellenellásának Hadserege (LRA) ugandai lázadói megtámadták a kutatókat, s a csapat egyik tagja, Steve Willis belehalt az ütközet során elszenvedett sebesülésébe. A szomorú eset ellenére az életben maradt felfedezők kedvező emléket őriznek az útról, és máris újabb afrikai expedíciót terveznek.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!