Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Nanorobotok a vérünkben

2005.09.02. 11:50
Japán kutatók robotot, kamerát és elsősegélydobozt zsúfoltak egy babszem méretű kapszulába. Az apró orvos a testen belül gyógyít.

Egy régebbi fantasztikus film adott ötletet egy olyan diagnosztikai módszer kidolgozásához, amely hathatós segítséget nyújthat belső szerveink betegségeinek gyógyításához. Az 1966-os Fantasztikus utazás című amerikai filmben miniatürizált kutatók egy apró, könnyedén lenyelhető kapszulában utazták végig a beteg érpályáit, és útjuk során eltávolítottak minden, a továbbhaladásukat akadályozó vérrögöt.

Belül halad

A futurisztikus meséből azóta valóság lett. A "lenyelhető" videokamera már nem újdonság, amit - a tükrözést fölöslegessé téve - az emésztőrendszer feltérképezésére alkalmaznak. Ez a berendezés nagy felbontású képeket ad a külső mágnesvezérléssel megadott pontokról, s az emésztőrendszer természetes működését haszálja ki az előre haladáshoz. A japán Olympus Medical System még fejlesztés alatt álló kapszula-endoszkópja azonban arra is képes lesz, hogy a képeket nyomban rögzítse, sőt: a megfelelő pontokon gyógyszert is adagoljon, a szervezetben tett útja során.

A rendszer alig nagyobb egy babszemnél, alakja a kapszulás filmtablettákéhoz hasonlít. Elejében egy nanoméretű kamera van, amely a kapszula lenyelését követően működésbe hozható, s amíg végighalad az emésztőrendszeren, folyamatosan készíti a felvételeket. A vizsgáló orvos a fekvő beteg teste mellett elhelyezett három mágnes-generátor által kibocsátott sugarakkal vezérelheti a kamerát, amely egy ultrahanggal működő szkenner (képíró) segítségével folyamatosan rögzítheti is a megfigyeléseket.

A kapszulát vékony, spirális tekercs fonja körbe, így a berendezés nem csúszva, hanem pörögve halad előre. Ha valahol megakadna, a kapszulában elhelyezett mikromotor megforgatja a spiráltekercset, így továbbhaladásra lehet késztetni. A kamerával átellenben pedig olyan kis gyógyszertároló van a tokban, amelyből, ugyancsak a külső mágnesekkel vezérelhetően, adott helyen megfelelő gyógyszer oldata fecskendezhető ki.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.