Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Napelem hajtja a londoni hajót

2006.07.20. 11:45
Környezetbarát és néma a londoni hajó, ráadásul módfelett ötletes a koncepció: csak húsz százalékkal kerül többe, mint dízeles társai, de nem kell fizetni az üzemanyagért, miközben sokkal többet lehet kérni a jegyekért. Jön a napelemes vonat is.

Lassú, és csak rövidtávra jó, mégis a Serpentine SolarShuttle a legfejlettebb utasszállító komp a brit vizeken, legalábbis a készítők szerint. Az ország legnagyobb naperővel működő hajóját most indították első útjára, a londoni Hyde Park taván, írta meg a CNN. A Serpentine SolarShuttle végsebessége 8 kilométer óránként, és egyszerre 42 utast tud szállítani, legfeljebb 132 kilométeres távolságra. Szombaton adják át a nagyközönségnek, az egy kilométer hosszú utazásért felnőtteknek 1200 forintot, gyerekeknek 600 forintot kell fizetniük.

Bármikor megy

A 14 méter hosszú, rozsdamentes acélból készített hajó tetejére 27 napelemet erősítettek a fejlesztők, ezen keresztül a Nap elég energiát tud átadni ahhoz, hogy a jármű folyamatosan mozoghasson. A tervező szerint még egy sötét, esős londoni napon is éri annyi napfény az elemeket, hogy hajókázni lehessen.

A hajó elkészítése 90 millió forintba került, ez az ár azonban csak 20 százalékkal magasabb, mint amennyibe egy dízelhajtású jármű került volna, csak ebben az esetben nem kell foglalkozni az üzemagyag-árakkal.

Technológiai értelemben ez a legfejlettebb hajó a világon, büszkélkedett Christoph Behling tervező. Egyébként ő készítette a világ legnagyobb napenergiával üzemelő hajóját is, ami most Hamburgban üzemel.

Teljesen csöndes

A járművet két néma elektromotor hajtja meg, így aztán nemcsak nyugodtabban lehet vele kirándulni, mint robbanómotoros társaival, de még a károsanyag-kibocsátás miatt sem kell aggódni – egyes számítások szerint a Serpentine SolarShuttle évente 2200 kilogramm széndioxidtól kíméli meg a belváros levegőjét.

Ráadásul a napelemek még akkor is hasznosulnak, amikor senki nem utazik, hiszen az ilyenkor megnyert energiát a rendszer visszatáplálja a hálózatba – könnyen lehet, hogy amikor Londonban jár, és felkapcsolja a hotelban a lámpát, akkor a SolarShuttle biztosítja az ehhez szükséges áramot.

A tervező most egy 300 személyes napelemes hajón dolgozik, de a tervek között szerepel egy napelem hajtotta vonat elkészítése is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.