Miklós
-7 °C
4 °C

Hegymászóbakanccsal vetekszik a jégember bőrcipője

2003.06.24. 09:47
A néhány ezer évvel ezelőtt az Alpok Schnalstal gleccserébe fagyott, Ötzi néven ismertté vált bronzkori ember cipője alkalmasabb volt a magashegység bejárására, mint a mai modern trekkingcipők.
Ezt a megállapítást Petr Hlavacek cseh cipőszakértő tette, akire Ötzi cipőjének rekonstruálását bízták. A szakértő az Offenbachban működő bőrmúzeumban tartott előadásában lelkesen ecsetelte az egyszerű bőr lábbeli előnyeit.

A szénával kitömött cipő viszonylag vékony medvebőr talpat kapott, a viselője lába viszont mégis kellemes hőmérsékletű maradt. Az izzadtság remekül ki tud jutni, és a beszivárgó víz is gyorsan eltűnik belőle. Hlavacek dpa által idézett szavai szerint az összeállítás "jobb mint a Goretex."

Vízhatlan, az nem volt

Ötzi több mint 5000 évvel ezelőtt készült kézzel varrt lábbelije nem volt vízhatlannak mondható, mondta Christian Rathke múzeumigazgató. Viszont ha az egykori vadász belelépett egy mély pocsolyába, a lába legfeljebb néhány másodpercig fázhatott.

Ezt követően ismét kellemesen felmelegedett, és a víz gyorsan kiszáradt belőle. A cipő az optimális tulajdonságait csak a nedves és hideg környezetben tudja kifejteni. A sivatagba vagy a szavannára való kirándulásra viszont nem alkalmas, mondta Christian Rathke.

Száraz fű tartalékba

A bőrmúzeumban bemutatott cipő azzal is meghökkentette a szakértőket, hogy a sarka körül nem védi bőr, csak egy hársfonat, amelyet szintén szénával tömtek ki.

Pályafutása legérdekesebb és legnagyobb kihívást jelentő rekonstrukciója során a cseh cipőipari szakértő egy hátrányt azonban felfedezett: a szalmaréteget néhány naponként teljesen ki kell cserélni. Vagyis egy hosszú hegyi túrához javasolt nagyobb mennyiségű száraz füvet bepakolni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!