Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Vaklárma volt a közeli ózonlyuk?

2005.06.24. 15:11
Veszélyes a meleg, de szó sincs ózonlyukról Csehország felett, állítja a prágai Cseh Hidrometeorológiai Intézet. A cseh tiszti főorvos csak arra kérte a lakosságot, hogy vasárnapig igyanak sok alkoholmentes folyadékot.

Egészségügyi kockázatot jelent a hét végén várható nagy meleg és a meggyöngült ózonréteg, ezért a cseh tiszti főorvos figyelmeztette a lakosságot, hogy a pihenőnapokon fokozottabban ügyeljen az egészségére.

Péntek délután kiadott figyelmeztetésében a tiszti főorvos felszólította a lakosokat, hogy a várható nagy melegben fogyasszanak minél több alkoholmentes folyadékot, kerüljék a nehéz fizikai munkát és ne tartózkodjanak hosszú ideig a tűző napon.

Van ózonlyuk?

A DPA német hírügynökség jelentése szerint cseh szakemberek az elmúlt hétvégén 8,44-es, rekordértékű ultraibolya sugárzást mértek az ország területén, s szerintük az ok egyértelműen az ózonréteg elvékonyodása. A mért érték már veszélyes lehet a fehérbőrűek számára. A hír szerint a hét közepén némileg (8,0-as szintre) mérséklődött az ultraibolya sugárzás indexe, azonban a még mindig magas érték jelentős mérséklődése az előrejelzések szerint nem várható rövid időn belül.

Eszerint a vékony ózonréteg Németország, Ausztria és Szlovákia egyes részei felett is megtalálható, s az Európai Űrhivatal atmoszférát figyelő szervezete a hónap végére magas UV-indexet jósolt Berlin, Frankfurt és Bécs környékére.

Vagy nincs?

A német hírügynökség értesüléséről az MTI szerint a prágai média nem tud. Ezt a hírt a prágai Cseh Hidrometeorológiai Intézet sem tudta megerősíteni az MTI tudósítójának.

A tisztiorvosi figyelmeztetés vasárnap estig szól. A meteorológusok szerint szombaton 33, míg vasárnap 31 Celsius fok körüli hőmérséklet várható országszerte. A hét végén viharokkal is számolni kell, hétfőn pedig némi enyhülés, 27 Celsius fok körüli meleg várható.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.