Ambrus
-7 °C
3 °C

Független vizsgálatot követelnek Pakson a környezetvédők

2003.05.13. 16:04
A paksi atomerőmű karbantartását végző cég, a Framatome ANP nem ismeri el a felelősségét a meghibásodásért, és megítélésük szerint még a vizsgálatok sem zárultak le. Az erőmű egyébként hivatalosan semmilyen kárigényt nem juttatott el a vállalathoz, mondta el az Indexnek Alexander Machowetz, a Framatome ANP GmbH szóvivője. Magyar környezetvédő szervezetek független vizsgálatot követelnek Pakson.
A most vitatott technológiát valóban csak Pakson vetik be fűtőelemek tisztítására, méghozzá már 2000 óta. 2000-ben is igen sok, 170 fűtőelemet sikeresen tisztítottak le. Ez egyébként egy igen elterjedt eljárás, más reaktorok egyéb komponenseire széles körben alkalmazzák, nyilatkozta lapunknak a Framatome ANP GmbH szóvivője, aki délelőtt érkezett Budapestre.

Ami a konkrét meghibásodást illeti, a vizsgálatok és elemzések folyamatban vannak. Mielőtt ezeket lezárnák, még túl korai a felelősségről, pláne cégük részéről a felelősség elismeréséről beszélni. Az erőmű vezetésének ilyen értelmű nyilatkozatait a karbantartó cég tegnap délután közleményben igazította helyre, emlékeztetett Alexander Machowetz.

Nincs kárigény

A kárbecslés még májusban megtörténhet, de a felelősség kérdésében az ismeretek alapos elemzésére van szükség. Kérdésünkre, miszerint az erőmű milliárdos kárösszeg megtérítését várja, Alexander Machowetz elmondta, hogy a cégükhöz eddig hivatalosan semmilyen kárigényt nem nyújtottak be.

A Framatome ANP meglátása szerint a meghibásodás több faktor együttes hatására következett be. Ismereteik szerint folynak az elemzések, és véglegesen nem zárult le annak mérlegelése, hogy az egyes faktorok és ezek súlya hogyan hatott a meghibásodás kialakulására. Különben a szerdán az erőműbe látogató parlamenti képviselők tájékoztatására a német szakértőket is felkérték. A Framatome ANP delegációja kedden delelőtt érkezett Magyarországra.

'Belső taktika'

Kocsis István vezérigazgató az atomerőmű keddi tájékoztatóján a Framatome ANP "belső kommunikációs taktikájának" minősítette, hogy a karbantartást végző cég nyilatkozói korainak vélték a felelősség eldöntését.

"Nem tudom, a nyilatkozó konzultált-e a cég által hivatalosan ide küldött szakértőkkel, akik illetékesek voltak a vizsgálatban részt venni, s ezt aláírásukkal is igazolták" - tette fel a kérdést Kocsis István.

A nem tisztítás is gondot okoz

A vezérigazgató kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi helyzet gyökerei a 2001. évi sugármentesítésre vezethetők vissza, amely az előző öt évi folyamat nagyságának háromszorosa volt.

"Kellően bizonyított, hogy a magnetitet ez a folyamat vitte be a rendszerbe, emiatt most nehéz helyzetben vagyunk; ha nem tisztítunk, az okoz problémákat, ha tisztítunk, az szintén kockázattal jár" - jelentette ki Kocsis István.

Mindkét cégnek megvannak az érdekei. Az első lépés az, hogy békés úton, tárgyalással jussunk olyan eredményre, amely a két fél érdekeit kifejezi, fűzte hozzá a vezérigazgató.

Biztonsági ruha a képviselőknek

Szerdán az Országgyűlés gazdasági bizottsága kihelyezett ülést tart a paksi atomerőműben. A nyilvános ülés témája a magyar villamosenergia-ipar helyzete a paksi üzemzavart követően.

Néhány vállalkozó kedvű képviselőnek lehetősége van a 2-es blokkot közelebbről is megtekinteni. Őket biztonsági ruhába öltöztetve kísérik be a reaktorcsarnokba, míg a többi képviselő, illetve a sajtó munkatársai a látogatói folyosóról nézhetik meg a helyszínt.

Független vizsgálatot sürgetnek a környezetvédők

Huszonhárom környezet- és természetvédő szervezet állásfoglalásban követeli, hogy a Paksi Atomerőmű Rt-től, az Országos Atomenergia Hivataltól, a paksiakkal kapcsolatban álló orosz, német és francia üzleti köröktől független európai uniós vagy ENSZ szakértők vizsgálják meg, valójában mi történt az üzemanyag-kazetták tisztítása során.

Ámon Ada, az Energia Klub ügyvezető igazgatója szerint megfelelő műszaki tervezéssel, ellenőrzéssel, illetve a kellő garanciákat nyújtó hatósági engedélyezéssel meg lehetett volna akadályozni az ellenőrizhetetlen láncreakció lehetőségét, amely fennállt a sérült fűtőelemekből kihulló uránpasztillák rendezetlen halmaza miatt. Az Energia Klub szerint a környezetszennyezéssel összefüggésben felmerülhet a büntetőjogi felelősség kérdése is - írja az MTI.

Ez a felelősség szóba hozható azért is, mert megfelelő előzetes számítások nélkül, az ilyen esetekben szükséges többszörös biztonság, így a többkörös hűtési és ellenőrzési rendszer kiépítése, s más feltételek előírása nélkül engedélyezték a tisztítási technológiát, hívta fel a figyelmet Csáki Roland, a Greenpeace képviselője.

Napi tájékoztató Pakson

A megrongálódott fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály fóliaburkolata alatt egy távirányítással működő, mozgatható kamerával követik a 2-es blokk vezénylőjéből az operátorok a tárolóban elhelyezett kazetták állapotát, közölte Aszódi Attila miniszteri biztos kedden a paksi atomerőműben tartott sajtótájékoztatón.

Ezen kívül kiépítették a neutronfluxus mérőt, amelynek kijelzőjét a vezérlőből szintén ellenőrizni tudják, tette hozzá.

A miniszteri biztos mindezt a hét végén történt üzemi bejárása alkalmával ellenőrizte, amikor tájékozódott az elhárítási programmal kapcsolatos jelenlegi helyzetről és találkozott az üzemviteli feladatokat ellátó dolgozókkal.

Kocsis István vezérigazgató közölte: a napokban meghibásodott mérőműszer pótlására folyamatban van több ilyen eszköz beszerzése belföldről és külföldről egyaránt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.