Judit
-2 °C
8 °C

A kemény mag titka

2005.04.25. 10:00
Az amerikai Purdue Egyetem kutatói lerántották a leplet a misztériumról, amely oly sok munkával látja el a világ fogorvosait: a pattogatott kukorica alatt megbúvó ki nem pattogott kukoricáról.

Az már régóta ismert, hogy a kukorica keményítős belsejében legalább 15 százalékos nedvességtartalom szükséges ahhoz, hogy a ropogós fehér szirmokat eredményező robbanás bekövetkezzen. A Purdue Egyetem munkatársai azonban rájöttek, hogy az utólag állkapocsedzés céljából elrágcsált borzalmas magok azonban nem emiatt rekednek kukorica szerű létalakban.

A pattogás titka a kukorica héjában keresendő. Ha a héj sérült, a mag belsejében felforró nedvesség elszivárog, ahelyett, hogy jól felrobbantaná a kukoricát.

"Ezek apró nyomás alatt lévő tartályok, amelyek felrobbannak, amikor a nyomás elér egy bizonyos szintet. De ha túl sok nedvesség távozik, nem pattannak ki" - magyarázza Bruce Hamaker, a Purdue Egyetem professzora. A professzor és munkatársai 14 féle indianai kukoricát pattogtattak a kutatás során, hogy megvizsgálják a szemeket, különös tekintettel a héj kristályos struktúrájára. A különböző árfekvésű mikrohullámos pattogatottkukoricák 4-től 47 százalékig tartalmaztak ki nem pattant szemeket.

Wendy Boersema Rappel, a chicagói székhelyű pattogatottkukorica terméktanács szóvivője üdvözölte a kutatást és közölte, hogy a szervezet tagjai folyamatosan keresik az utat termékük minőségének javításához. Hamaker professzor ugyanakkor elárulta, hogy a pattogatóipar vezető szereplői már érdeklődtek Purdue Szénhidrátkutatási Központjának friss eredményei iránt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.