Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Földhöz hasonló bolygókat rejthet galaxisunk

2002.04.11. 14:20
Brit tudósok szerint akár milliárdnyi, a Földhöz hasonló bolygó is található galaxisunkban és már csak idő kérdése, hogy az űrteleszkópok rájuk bukkanjanak. Az Open University két kutatója számítógépen modellezte galaxisunkat, és arra a következtetésre jutottak, hogy az újonnan felfedezett távoli naprendszerek némelyikében kisebb, Földhöz hasonló bolygóknak kell lenniük.
"Biztosan tudjuk, hogy található rengeteg bolygórendszer a Naprendszeren túl is. Ami viszont kérdéses, hogy bolygóik között található-e a Földhöz hasonlatos." - mondta el Barrie Jones, az egyik csillagász a BBC-nek.

Lakhatatlan gázóriások

A csillagászok már több mint száz, távoli csillagok körül keringő bolygót azonosítottak. Ezek az exobolygónak is nevezett, Naprendszeren kívüli bolygók azonban nem lakhatók, mivel hatalmas méretűek, és a Jupiterhez hasonlóan gázokból épülnek fel.

Egymilliárd Föld-szerű bolygó

Kattintson a nagyításhoz! Jones szerint egyes távoli rendszerekben lehetnek olyan kisebb bolygók, melyek alkalmasak az életre. "A modellezés során a következő kérdést vizsgáltuk: vajon léteznek-e a Földhöz hasonló bolygók, vagy az óriások jelenléte miatt kizuhantak a bolygóközi térbe?" - mondta a kutató. Jones szerint a modell biztató eredményeket produkált: a kutatók szerint több mint egymilliárd lakható bolygó létezhet galaxisunkban.

Eddig egyetlen olyan naprendszert találtak, amely a miénkhez nagyon hasonlít, ez egy 47 Ursae Majoris nevű távoli csillag körül található. Két bolygó köröz a csillag körül, az egyik kétszer akkora, mint a Jupiter, a másik némivel kisebb.

Tíz évig kell várnunk

Jones szerint 10-15 éven belül lesznek olyan távcsöveink, amelyek alkalmasak lesznek a Földhöz hasonló bolygók megtalálására. Reméli, hogy a modell segítségével az asztronómusok tudni fogják, merre keressék őket. Jones és társa szerdán mutatták be kutatási eredményeiket Bristolban, az Angol Csillagászok Találkozóján.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.