Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Polióvírusok szabadultak el Indiában

2004.10.06. 17:15
Indiai laboratóriumokból a környezetbe kerültek a gyermekbénulás kórokozói. Sajtóértesülések szerint embereket is megfertőztek a vírustörzsek.
A polióvírus-laboratóriumban őrzött több vírustörzset mutattak ki hét fertőzéses esetben, jelentette a Times of India. A hatóságok elrendelték azon intézmények összeírását, ahol a gyermekbénulás kórokozóját őrzik. Ez a munka rengeteg időt igényel, figyelmeztetett az akciót irányító indiai orvosi kutatótanács (ICMR).

A jelenlegi kiszabaduláshoz hasonló esetek alapjaiban veszélyeztetik a gyermekbénulás indiai és világméretű kiirtására tett erőfeszítéseket. A betegség néhány ázsiai és afrikai országban rendszeresen szedi áldozatait.

Oltási kampány indul

Az ENSZ egészségügyi szertvezete (WHO) a gyermekbénulás kórokozójának teljes kiirtását 2005-re tűzte ki céljául. Indiában tavaly kereken 300 polió megbetegedés történt, míg világszerte az UNICEF 667 esetet regisztrált, emlékeztetett az sda hírügynökség.

Ezen a héten kezdődik Afrika történetének legnagyobb gyermekbénulás elleni oltási kampánya, jelentette be a WHO. A világszervezet orvosai Afrika 23 országában több mint 80 millió gyermeket oltanak be polióvírus ellen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.