Hajnalka
-1 °C
15 °C

Murmanszkba tart az északi sark

2005.12.12. 10:30
A Föld északi mágneses pólusa olyan sebességgel távolodik Észak-Amerikától, hogy a következő 50 év folyamán megérkezhet Szibériába, vélik amerikai kutatók.

A mágneses pólus elmúlt évszázad folyamán mutatott gyorsuló mozgása ellenére a szakértők minimálisnak tartják annak esélyét, hogy pólusváltás, illetve a mágneses pajzs ezzel járó összeomlása közelegne. A Földet a kozmikus sugárzástól is megvédő mező a földtörténetben többször irányt váltott.

A tudósok előtt régóta ismert, hogy a mágneses pólusok vándorolnak, és több százezer évenként helyet is cserélnek. Az utolsó pólusváltásra mintegy 780 ezer éve került sor. A vándorlás és a helycsere okaira viszont még nincsen elfogadott magyarázat.

Napi kóválygás

"Elképzelhető, hogy a mostani távolodás a normális oszcilláció része, és a pólus esetleg visszaindul Kanada irányába" - idézte a Sydney Morning Herald Joseph Stoner, az Oregon egyetem paleomágnesességgel foglalkozó szakértőjének szavait.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a Földet védő mágneses pajzs ereje az elmúlt 150 év során mintegy 10 százalékot gyengült. Ugyanezen idő alatt az északi mágneses sark mintegy 1100 kilométert haladt a földrajzi északi sark felé, emlékeztetett Stoner az amerikai geofizikai unió (AGU) konferenciáján tartott előadásában.

A mágneses pólus mozgásának sebessége az elmúlt évszázad során jelentősen nőtt az elmúlt négy évszázad viszonylag kiegyensúlyozott vándorlása után, jelentette ki az Oregon egyetem kutatója. A mágneses pólus a folyamatos vándorláson túl ráadásul napi kitéréseket is végez: minden nap bejár egy 85 kilométer hosszúságú ellipszist.

Forgó mag

Az északi mágneses pólust 1831-ben fedezték fel, és amikor a kutatók 1904-ben ismét felkeresték, 50 kilométerrel arrébb találták meg. 1970 előtt az átlagos évenkénti elmozdulás 10 kilométer volt, a 2001-2003 között mért átlagérték pedig 41 kilométer/évre adódott.

A jelenlegi sebességét tartva az északi mágneses pólus Észak-Kanadából átlendülhet Szibériába. Ha ez megtörténik, Alaszkából eltűnhet a sarki fény. Ezt az égi jelenséget ugyanis a Napból áramló, és a Föld mágneses tere által eltérített töltött részecskék és a légkör bizonyos gázainak kölcsönhatása okozza.

Azt már az általános iskolások is tudják, hogy a Föld mágneses pólusai nem esnek egybe a földrajzi pólusokkal. A láthatatlan mágneses mezőt a bolygó magját alkotó, a kéregnél gyorsabban forgó olvadt vasmag gerjeszti. A mező szimmetriatengelye ráadásul több mint 500 kilométerrel elvéti a Föld középpontját.

Másfelé is járt

A vizsgálatai során Stoner elemezte több sarkvidéki tó üledékrétegeit. Mivel az üledékek rögzítik az aktuális mágneses mező jellemzőit, a kutatók szénizotópos vizsgálattal határozták meg a vizsgált rétegek korát.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az elmúlt ezer évben jelentős elmozdulásokat tett az északi mágneses pólus. Általában Kanada és Szibéria között ingázott, de néhány alkalommal kitér más irányokba is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.