Árpád
-2 °C
9 °C

Amerikában az ejtőernyős baktériumoktól tartanak

2001.08.30. 11:16
Az, hogy betegséget okozó mikrobák hullanak az égből, paranoid ötletnek tűnik. Floridában mégis ettől tartanak, nem csak a kellemetlen algásodással kell megküzdeniük, de betegségeket okozó baktériumok is átkelnek az óceánon. Sikerült bebizonyítani, hogy Floridában csapódik le a sivatagi por egy része.
Minden nyáron az Észak-Afrikában tomboló szélviharok egymilliárd tonna port emelnek az atmoszférába. Ha nyugati az uralkodó szélirány, ősszel Florida partjainál mérgező algásodás figyelhető meg.

Ugyanis itt csapódik le a sivatagi por egy része, és a magával hozott ásványi anyagokkal, például vassal, baktériumokat táplál. Ezek a vízben más életformák számára hasznosítható formába hozzák a nitrogént. A heves algásodás miatt sok tengeri állatfaj kerül veszélybe.

Sivatagi por az Alpokban

Erre az eredményre jutottak a NASA és a University of Florida kutatói, amikor bizonyítékokat kerestek a régóta feltételezett jelenségre, hogy a Szahara pora eljut Dél-Amerikába, és javítja az életfeltételeket a táplálékban szegény esőerdei területeken

A Karib-szigetek egyenesen a por révén lesznek termékenyek. De a szél nem csak nyugat felé fújhat. Az afrikai port már az Alpokban is megfigyelték. Gyakran érkezik sivatagi por, melyben a hóhatár felett is gyorsan elszaporodnak a baktériumok, valószínűleg a foszfortartalma miatt - mondta el Birgit Sattler, az innsbrucki egyetem kutatója a Der Standardnak.

Ezt a port a helyi baktériumok veszik birtokukba, új jövevényeket alig sodor magával. Ezért Birgit Sattler felettébb szkeptikus az amerikai feltételezésekkel szemben, hogy a Floridába eljutó porral nem csak tápanyagok, de emberekre veszélyes baktériumok is érkeznének.

A baktériumok nem szeretnek felhőn utazni

Hogy betegséget okozó mikrobák hullanak az égből, már a túlfűtött paranoia egyik formája lehet - összegez Sattler, aki különben már felhőkben is sikeresen azonosított élő baktériumokat.

Természetesen nem lehet kizárni, hogy patogén mikrobák terjednek az atmoszférában, de a felhőkben igen kevés baktérium fedezhető fel. Azt sem lehet állítani, hogy betegségekért felelőssé tehető típusok lennének közöttük.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!