Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Rátaláltak az eddigi legnagyobb prímre

2004.05.19. 12:27
Újabb többmillió számjegyből álló, úgynevezett Mersenne-prímet talált a többszázezer számítógép felesleges gépidejét használó GIMPS projekt. A következő kettő-négy hétben többször is ellenőrzik a számot, és ha jónak bizonyul, ez lesz a legnagyobb ismert prím, és a negyvenegyedik Mersenne-prím.
Az internetezők felesleges gépidejét hasznosító nagy internetes Mersenne-prímkereső kezdeményezés (Great Internet Mersenne Prime Search, GIMPS) megtalálta a jelenleg ismert legnagyobb prímszámot, felülmúlva saját fél évvel ezelőtti rekordját, írta a News.com. A többmillió számjegyű prímszám már a hetedik, melyet az elosztott számítási kezdeményezés résztvevői találtak.

Még ellenőrzik

A számot május 15-én dobta ki a kezdeményezés egyik résztvevőjének a gépe. A GIMPS szervezője, George Woltman elmondta: a következő kettő-négy hétben többször is ellenőrzik a számot, és ha jónak bizonyul, ez lesz a legnagyobb ismert prím, és a negyvenegyedik Mersenne-prím. A Marin Mersenne francia szerzetesről elnevezett Mersenne-prímek speciális, 2p-1 alakú prímszámok, ahol p maga is prím.

Novemberben szintén egy GIMPS-résztvevő bukkant rá az előző ilyen számra, egy 6,3 millió számjegyből állló prímre. Akkor a GIMPS-ben hatvanezer közreműködő 211 ezer számítógépe vett részt.

A mostani felfedezés gyorsabban jött, mint az előző, amihez két évre volt szükség. "A negyvenedik Mersenne-prím bejelentése sok új felhasználót vonzott, ami jelentősen növelte a számítási kapacitást. A negyvenedik és a negyvenegyedik között rövidebb volt a szünet, mint általában" - mondta Woltman. A legnagyobb öt (illetve ha ez a legújabb is annak bizonyul, hat) prím mindegyikét a GIMPS segítségével találták meg.

Nagy jövő

Bár a kisebb prímeknek van gyakorlati szerepük is például a titkosítási eljárásokban, a nagyok inkább csak a tudományos érdeklődést elégítik ki. Az Electronic Frontier alapítvány ennek ellenére százezer dollárt ajánlott föl annak a közös projektnek, amelyik először talál több mint tízmillió számjegyből álló prímet. Ezt az értéket azonban még a most talált szám sem éri el, mondta Woltman.

A prímszámkereső kezdeményezés éppolyan elosztott számítási projekt, mint a földönkívüli élet jeleinek felismerését célzó SETI@home kezdeményezés. Az önkéntesek felajánlják számítógépeik kihasználatlan kapacitását, a regisztráció után gépeik a központi számítógépről töltik le automatikusan a számítani való adatcsomagokat, amiket aztán visszküldenek.

Az ennél szorosabban kapcsolódó hálózatot alkotó gépekre már a gridszámítási és számításhasznosítási (utility computing) megnevezéseket alkalmazzák. Mindkét módszer nagy jövő elé néz az üzleti alkalmazások terén is, hiszen így a cégek jobban ki tudják használni gépparkjuk kapacitását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.