Árpád
-1 °C
9 °C

Reformbizottság alakult az MTA-n

2006.06.27. 10:38
A reformhoz pénz kell, mondta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az intézmény reformbizottságának hétfői megalakulásakor. Az akadémia és egyben a 23 fős bizottság első embere szerint az eredményekhez jobb elosztási rendszerre és törvénymódosításra is szükség van.

Vizi E. Szilveszter vezetésével hétfőn megalakult a Magyar Tudományos Akadémia Reformbizottsága, amely úgy döntött: az átalakítással összefüggésben "fehér könyvet" állít össze a magyar tudomány eredményeinek széles körű megismertetésére.

A kötet kiadásának gondolatát - meghívottként - Vitányi Iván MSZP-s országgyűlési képviselő vetette fel a több mint kétórás alakuló ülésen, az Akadémia budapesti székházában.

Pléh Csaba főtitkárhelyettes, a 23 fős reformbizottság alelnöke a tanácskozás után az MTI-nek azt mondta, hogy a könyv talán már szeptemberre megjelenhet. A testület megállapodott abban, hogy az átalakulás egyes kérdéseivel 3-4 tagú alcsoportok foglalkoznak, tagjaikat az összejövetelen ki is jelölték, mondta Pléh.

Az alelnök összegzése szerint a bizottság tagjai többé-kevésbé egyetértettek a reform alapelveiben, véleménykülönbség csak abban mutatkozott, hogy mennyire legyen az MTA önérvényesítő, illetve visszafogott intézmény.

A reformbizottsághoz egy operatív testület a tervek szerint szeptember 1-jéig juttatja el megvitatásra a javaslatokat tartalmazó reformcsomagot.

Szoros határidő

Vizi E. Szilveszter, az MTA és a bizottság elnöke az alakuló ülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy a több mint egy éve megkezdődött reformfolyamat során négy nagy területen kell jelentős változást elérni: az akadémiai testületek rendszerében, a kutatóhálózatban, a vagyongazdálkodásban és finanszírozásban, valamint a központi szervezetben. "Eltökélt szándékunk, hogy a reformot befejezzük, méghozzá szoros határidőn belül" - hangsúlyozta.

Az MTA elnöke elmondta: az akadémiai összlétszámban nem lesz változás, ám lehetséges, hogy a különböző tudományterületek között módosul a létszám.

Vizi E. Szilveszter az ország megújulását illetően kitörési pontnak nevezte a kutatásba és fejlesztésbe történő beruházást. Magyarország jelenleg a nemzeti jövedelem 0,89 százalékát fordítja e célra, míg az Európai Unióban ez az arány 1,92 százalék, ami a tervek szerint 2010-re három százalékra nő.

A gazdasággal való kapcsolat néhány területen kiemelkedő (energia, gyógyszerkutatás), máshol azonban erősíteni szükséges az együttműködést, mondta az Akadémia elnöke. Ehhez egyrészt nyitni kell a gazdaság felé, másrészt a gazdaságnak nagyobb érzékenységet kell mutatnia.

Befon a reform, ha hagyom

A reformhoz a jogi környezet változására, az akadémiai törvény módosítására van szükség. Vizi E. szerint Hiller István oktatási és kulturális miniszter támogatja a tervet.

Az Akadémia elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy a reform nem valósítható meg megfelelő források nélkül. A költségvetési helyzet rendezésére rossz megoldás a "fűnyíró-elv" - a kormánynak inkább prioritásokat kell felmutatnia, s az elnök szerint ezek egyike a kutatás-fejlesztés.

A reformmal összefüggő határozatokat az Akadémia októberben tartandó rendkívüli, illetve jövő májusban megrendezendő rendes közgyűlése fogadja el.

Az átalakításra vonatkozó dokumentumokat folyamatosan közzé teszik az MTA honlapján, amelyen e hét végén fórumot is nyitnak.

A reformbizottságban az Akadémia munkatársai mellett helyet kaptak a gazdasági és a politikai élet képviselői, köztük Szabó Zoltán, a parlament oktatási és tudományos bizottságának szocialista elnöke. Az állandó meghívottak között szerepel a pénzügyi, a gazdasági és az oktatási tárca képviselője.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.