Vilma
-8 °C
3 °C

Létrehozták a világ legerősebb savát

2004.11.17. 12:57
A kaliforniai vegyészek által létrehozott karboránsav milliószor savanyúbb a tömény kénsavnál, de olyan barátságos, hogy nem marja szét a kémcsövet.
A híres szupersavak közül a legújabb, a karboránsav az első, amelyet gond nélkül tarthatnak üvegedényben. A korábbi csúcstartó, a fluor-szulfonsav például annyira korrozív, hogy pillanatok alatt keresztülrágja magát bármilyen vastag üvegfalon.

Nem akar marni

A karboránsav szelídsége különleges kémiai stabilitásának köszönhető, mondta el a Nature c. tudományos lapnak Christopher Reed, az új anyagot létrehozó vegyészcsoport munkatársa. A karboránsav más savakhoz hasonlóan kölcsönhatásba lép a többi vegyülettel, és protont (töltéssel rendelkező hidrogénatomot) ad át nekik, de savmaradéka (a megmaradó negatív töltésű ion) olyan stabil, hogy nem hajlandó további reakcióra.

Márpedig a maróhatás szempontjából kulcsfontosságú a savmaradék agresszív reakcióképessége; a fluorsavból képződő fluoridion például simán kikezdi az üvegcsövet.

A H(CHB11Cl11) képletű karboránsav (a karboránok szénatomot tartalmazó bór-hidrogének) nagyon erős protondonor - egy sav "erejét" (savasságát) az határozza meg, mennyire erőszakosan tukmálják protonjukat más molekulákra -, százbilliószor savanyúbb a csapvíznél. A protonleadás után előálló karboránszerkezet - egy tizenegy bór- és egyetlen szénatomból álló, ikozaéder alakú klaszter (fürt) - azonban Reed szerint talán a létező legstabilabb atomcsoport.

Anyagokról álmodnak

Reed-kutatócsoport munkája egyébként korábban sohasem létezett molekulák megálmodásából és létrehozásából áll, és a karboránsav is ilyen. Ennek persze gyakorlati haszna is van. A szupersavak például képesek protonálni olyan szerves molekulákat is, amelyek flegmatikus közömbösséggel viseltetnek a legdurvább "klasszikus savakkal" szemben is, és ennek a reakciónak nagy jelentősége van a szerveskémia több területén - elég, ha csak Oláh György Nobel-díjára utalunk, amit a szupersavak szénrogén-kémiai alkalmazásában elért eredményeiért kapott.

A karboránsavval a kutatók közelebbről tanulmányozhat egyes nehezen megfogható anyagokat. Reed és munkatársai például vele akarják "savasítani" a finoman szólva reakcióképtelen nemesgázt, a xenont - csupán azért, mert ezt még senki sem próbálta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.