Emőke
8 °C
19 °C

A legmelegebb szeptember

2005.10.17. 16:30
A megbízható mérőműszerekkel végzett feljegyzések kezdete, vagyis 1880 óta nem volt ilyen meleg még egyik szeptember sem.

Világszerte az idei szeptember volt a legmelegebb az időjárási feljegyzések 125 évvel ezelőtti kezdete óta. A hónap átlaghőmérséklete 0,63 Celsius fokkal haladta meg az átlagos értéket, közölte az amerikai oceanográfiai és légköri felügyelet (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

A második legmelegebb szeptember 2003-ban volt, akkor az átlaghőmérséklet 0,57 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A földfelszín hőmérséklete szintén rekordot döntött, Ázsia és Észak-Amerika nagy részén 2,8 fokkal haladva meg a szokásos értéket. Az óceánok hőmérséklete a feljegyzett harmadik legmagasabb értéket érte el az elmúlt hónapban.

Kinéz a második helyezés

Az USA számára 2005 a negyedik legmelegebb nyár volt a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Louisiana szövetségi államban, ahol a Katrina hurrikán augusztus végén súlyos puszítást végzett, ez a szeptember 111 éves hőmérsékleti rekordot döntött meg.

2005 egésze kutatók becslései szerint az újkori történelem második vagy harmadik legmelegebb éve lehet. A végleges becsléshez szükséges még kivárni, hogyan alakul Szibéria időjárása az év végéig, jelentette ki a múlt héten a brit Met Office szóvivője.

A legmelegebb évnek 1998 bizonyult. Jelenleg a második helyen 2002-t tartják számon, ezt pedig sorra a 2003, 2004 és 2001 során mért átlagértékek követik. A Met Office 1861 óta a földfelszín és a tengerek hőmérsékletét is figyelembe veszi, írta az Abcnews híroldal.

Szárazság, áradás

A fejlemények sokak szerint tartós klímaváltozás jelei lehetnek. A legtöbb kutató az üvegházhatás okolja, amelynek hátterében többek közt a széndioxid fokozott kibocsátása áll.

Az USA-t az idén két különösen erős hurrikán érte el, miközben Portugáliát és Spanyolországot történelmük legsúlyosabb szárazsága sújtotta. Európa más részein, például Romániában súlyos esőzések okoztak áradást.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.