Mátyás
7 °C
10 °C

Alkatrészgyártás '3D-nyomtatóval'

2001.09.13. 11:32
Kapcsolódó cikkek (1)
A Stratasys által szabadalmaztatott ragasztott rétegelt modellezési eljárás, melyet a köznyelv csak háromdimenziós nyomtatásként ismer, a 3D CAD fájlok alapján közvetlenül képes tárgyakat létrehozni. A NASA azt reméli, hogy egy ilyen berendezéssel azonnal pótolni lehet az ISS-en vagy a hosszú távú űrutazásokon meghibásodott alkatrészeket.
Stratasys 1600
A Stratasys által szabadalmaztatott ragasztott rétegelt modellezés (fused deposition modeling, FDM) eljárás a 3D CAD fájlokból közvetlenül képes stabil tárgyakat létrehozni. Ehhez használható polikarbonát, ütésálló ABS, gyanta és más anyagok. A Stratasys első ügyfelei közé légiközlekedési és autógyártó vállalatok és orvosiműszer-gyártók tartoznak.

Tervrajz alapján nyomtat alkatrészt

A Stratasys szerszámgépgyártó egyik ügyfele már élesben próbálhatta ki a gyors alkatrészgyártást lehetővé tevő '3D nyomtatót'. Amikor az üzemben leállt az egyik szalagos csiszológép, és emiatt a teljes termelés megbénult, a törött görgőt gyorsan legyártották a Stratasys FDM Titan prototípuskészítő-gépen. Így ahelyett, hogy pótalkatrészként napokat vártak volna az alumínium görgőre, a cseredarabot nem egészen négy óra alatt megtervezték és megépítették polikarbonátból.

Görgő tervezése CAD-ben
"A görgő modelljét egy CAD tervezőprogramban egy óra alatt megrajzoltam. Ezután polikarbonátból megépítettük az alkatrészt a Titan prototípus készítő gépen. A görgő legyártásának folyamata (rapid manufacturing) 2-3 órát vett igénybe" - mondta Kirk Moswen, az üzem gyártási igazgatója a SpaceDaily híroldal beszámolója szerint.

"Bár több csiszológép van a műhelyben, a legtöbbet közülük folyamatosan használják. Ezért fel sem merült az a lehetőség, hogy a termelés kevésbé kritikus pontján álló egyik csiszológépet állíthatnák a törés miatt leállt egység helyébe. Ennek már egy hónapja, és a megjavított gép vígan működik" - mondta az igazgató.

Ez az alkalom volt talán az első éles próbája annak, hogy az anyagépítési eljárás segítségével a helyszínen gyorsan elkészítsék a meghibásodott berendezés alkatrészét. Az érintett üzem egyike a Stratasys partnereinek, ahol a Titan 'béta tesztjét' végzik, hogy tökéletesítsék a végleges változatot. A fenti történet színhelyéül szolgáló üzem egyébként kérte nevének elhallgatását.

Űrbéli pótalkatrészt gyártanának

Működőképes kulcs ABS műanyagból
Míg földi körülmények között a rapid manufacturing szerény görgők legyártásával bontogatja szárnyait, a NASA mérnökei máris nagyobb távú elképzeléseket vázolnak fel. Azt remélik ugyanis, hogy az eljárás révén azonnal pótolni lehet az ISS-en vagy a hosszú távú űrutazásokon meghibásodott alkatrészeket.

Az űrhajósok nem vihetnek magukkal minden lehetséges pótalkatrészt, így esetleg ezzel az eljárással a földi irányítás az űrben megépíttetheti velük a hiányzó darabokat. A NASA már végzett kísérleteket a Minneapolisban működő Stratasys anyagépítő berendezésével, és biztató eredményeket értek el.

A NASA kísérleteiről a Stratasys weboldalán is beszámolnak. Ezek szerint tavaly a NASA mérnökei a Stratasys FDM (fused deposition modeling) berendezést egy különleges repülőgép fedélzetén próbálták ki, amely repülés közben hosszú másodpercekig képes szimulálni a súlytalanságot.

A NASA kutatói repülés közben sikeresen gyártottak le több tárgyat. Most azt tervezik, hogy a berendezést az egyik űrsiklóval néhány napra Föld körüli pályára viszik, és további kísérleteket hajtanak vele végre.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.