Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Agyonstresszelt munkavállalók

2001.02.04. 22:58
Öt munkavállaló közül négy azt tartja, hogy az utóbbi öt évben egyre nagyobb stresszel jár a munkája. Erre az eredményre jutott az Unum nemzetközi biztosítótársaság által kezdeményezett felmérés. A megkérdezettek kétharmada úgy érezte, folyamatos stressznek, lelki megterhelésnek van kitéve. 73 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, a teljesítményüket komolyan befolyásolja a stressz.
A vizsgálat eredményei több mint 1200 teljes- és részmunkaidőben foglalkoztatott személy válaszain alapulnak. Cary Cooper, a manchesteri egyetem tudományos és műszaki intézetének (Unversity of Manchester Institute of Science and Technology, UMIST) stressz-szakértője a BBC riporterének úgy nyilatkozott, hogy a stresszt eddig egy szabadnap után a munkavállalóra háruló többletmunkával azonosították.

A munkahelyi stressz fő okának a hosszú munkaidő és az autokratikus vezetési stílus kombinációja tekinthető
Cooper szerint az Unum-féle felmérés bebizonyította, hogy a munkahelyi stressz fő okának ma már a hosszú munkaidő és az autokratikus vezetési stílus kombinációja tekinthető. A megkérdezettek azt állították, hogy problémáik nagy részét megoldhatná a rövidebb munkanap és egy megértőbb főnök. Ezen kívül felvetették a hosszabb ebédszünetek és a megnyugtató masszázs bevezetését is.

A hosszú munkanapok Cooper szerint a hatékonyság helyett csak a táppénzen töltött napok számát növelik. A menedzsereknek sokkal élénkebben kellene alkalmazniuk a dicséret és a jutalom eszközét. Ezen kívül érdemes rugalmasabb munkaszerződéseket alkalmazni, hogy jobb lehessen a szabadidő és a munka közti egyensúly - véli a stressz-szakértő.

A biztosítási adatok egyébként világosan mutatják, hogy az elmúlt hét év alatt 40 százalékkal többen panaszkodtak krónikus fáradtságra, a mentális és pszichológiai panaszok száma pedig 88 százalékkal nőtt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.