Szabina
4 °C
12 °C

Svájc legalizálja a kannabiszt

2001.04.17. 14:20
A hófödte Svájc hamarosan nem csak csokoládéjáról, sajtjairól és náci aranykészletéről lesz híres: a derék polgárok úgy döntöttek, egy füst alatt legalizálják a marihuána fogyasztását, termesztését és árusítását is.
Variációk tehénre
A svájci kormány múlt héten jóváhagyta a marihuána fogyasztását, termesztését és árusítását legalizáló törvényt. Amennyiben a parlament is jóváhagyását adja a rendelethez, Európa legenyhébb drogtörvénye léphet életbe.

A kemény drogok (heroin, kokain) árusítása továbbra is büntetőjogi kategóriába fog esni, a kannabisz-származékoknak azonban zöld utat engednek. "A kutatások azt mutatják, a marihuána fogyasztása nem veszélyesebb vagy addiktívabb az alkoholnál vagy a dohánynál", közölte Georg Amstutz, a svájci egészségügyi minisztérium szóvivője.

"Szorgos népünk győzni fog"

Egy pohár tej, tiszta fej
A kormány az összes parlamenti párt által támogatott törvényi szabályozás szükségességét a lakosság körében igen népszerű növény elterjedtségével indokolta. A hétmilliós svájci lakosság óvatos becslések szerint is több mint 500 ezer tagja fogyaszt rendszeresen kannabiszt, ez a kollektíva pedig mintegy 650 millió dollárt költ évente hobbijára.

A marihuána legalizálása a svájci kormány szerint az egyetlen lehetséges megoldás a termesztés, árusítás és fogyasztás szabályozására.

"Úgy gondoljuk, elnyomással nem lehet megfékezni a marihuána használatát és terjesztését. Legalizálásával viszont kihúzzuk a talajt a feketepiac alól, átláthatóvá és ellenőrizhetővé tesszük a jelenséget", közölte Amstutz. A legalizáció után Svájc területén bárhol szabadon lehet THC-tartalmú termékeket fogyasztani, ahol az alkohol és a dohány amúgy engedélyezett.

Megadják a módját

A törvény természetesen nem jelent totális káoszt, a kormány szigorú szabályok szerint kívánja behatárolni a fogyasztás, termesztés és árusítás körülményeit. Például kizárólag svájci termesztésű marihuánát lehet majd árusítani, valamint az egy alkalommal vásárolható mennyiséget és az árakat is központi döntéssel szabályozzák. A fű kivitele és behozatala is tiltott lesz, ráadásul csak nagykorú és egyben svájci állampolgárok vásárolhatnak majd szabadon.

A fű kivitele és behozatala is tiltott lesz
Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a kormány erősíteni fogja a drogprevenciós programjait, de nem tart attól, hogy a szabad árusítás következtében megnövekedne a fogyasztás mértéke. "Talán a kezdeti időszakban néhányan kíváncsiságból kipróbálják, de alapvetően nem fog nőni a fogyasztók száma", nyilatkozta Amstutz. "Amikor valamit nem tiltanak, az kevésbé vonzó."

A svájci törvény a minisztérium szerint összhangban lesz a nemzetközi megállapodásokkal, és biztosítani fogja a környező országokba irányuló kenderkivitel beszüntetését. A hivatal, bár közvetlen anyagi haszna nem származik majd a marihuánaiparból - mivel adót nem vet ki rá -, úgy gondolja, az enyhítésekkel jelentős terhet emelnek le az igazságszolgáltatás és a rendőrség válláról.

Mindenki jól jár

Bernard Rappaz, valais-i kendertermesztő kisiparos és az egyik leghangosabb antiprohibicionista aktivista a fogyasztók és a termesztők nevében üdvözölte a törvényt, amely ezután törvényesen teszi lehetővé számára, hogy 30 hektáros farmján csak és kizárólag kannabiszt neveljen. "A dohányos-alkoholos társadalomtól a legkevesebb, hogy legalizálja a marihuánát", véli Rappaz.

Rappaz, aki legalább egy évtizede szív füvet rendszeresen, úgy gondolja, a törvény a társadalom felelősségtudatát jelzi. "Személy szerint jobban örülnék, ha a fiamat egy jointtal a kezében látnám, mintha inna", nyilatkozta az országban található mintegy 300 kenderfarm egyikének tulajdonosa.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.